Турският премиер Бинали Йълдъръм съобщи, че Турция е започнала въздушна офанзива в района на град Африн, Северозападна Сирия, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Изтребители от турските военновъздушни сили са започнали да нанасят удари срещу позиции на сирийските кюрдски Сили за защита а народа (СЗН) и Партия на демократичния съюз (ПДС) в района на Африн.

Същевременно формирования на подкрепяната от Турция опозиционна Свободна сирийска армия са започнали да навлизат в контролираната от СЗН и ПДС зона, посочва Анадолската агенция.

По-рано днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че страната му е започнала "де факто" сухопътна военна операция в контролирания от кюрдските милиции район. Операцията носи названието "Маслинова клонка".

Сирийската кюрдска милиция Сили за защита на народа (СЗН) потвърди, че турски военни самолети са бомбардирали северозападния сирийски град Африн и няколко села в района.

При въздушните удари са били ранени хора, но засега не е ясно точно колко, каза говорител на СЗН.

Той отбеляза, че засега няма сблъсъци между турски военни и кюрдски бойци, а "само престрелки" в покрайнините на окръг Африн.

Руските войници и военни полицаи, базирани в Африн, са били изтеглени от северозападния сирийски град след началото на операцията на турската армия срещу кюрдската милиция Сили за защита на народа (СЗН), съобщи министерството на отбраната на Русия.

В Африн имаше оперативна група на руския Център за помиряване на враждуващите страни в Сирия. Тя, заедно с базираните в града руски военни полицаи, е била прехвърлена в района Тел Аджар, в зоната за деескалация Тел Рифаат, също в Северозападна Сирия.

Кюрдската милиция СЗН е подкрепяна от Съединените щати, но има работни отношения и с Русия, която разположи свои военни в района на Африн преди няколко месеца.

Турция предупреди съюзниците си да не подкрепят "терористите"

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че турските въоръжени сили нанасят удари срещу цели в Сирия по въздух и земя.

Той уточни, че турската армия е поразила 95 процента от целите и че ударите са насочени единствено срещу терористите.

Чавушоглу изтъкна, че е информирал всички засегнати страни в Сирия за събитията в района на Африн. Той каза, че Анкара информира в писмен вид Дамаск за хода на операцията, както и че предоставя всестранна информация на ООН.

Турският външен министър заяви, че очаква съюзниците на Турция да не застават на страната на терористични организации.

Същевременно в съобщение на генералния щаб на турската армия се посочва, че в рамките на операцията "Маслинова клонка" в района на Африн са били поразени 108 от 113 набелязани цели.

Всички ранени и убити са бойци на Кюрдската работническа партия и на Партията на демократичния съюз, се посочва в съобщението.