Турската армия предприе голямо настъпление срещу кюрдските въоръжени отряди в Сирия, които са в съюз със САЩ.

В телефонен разговор президентът прикани Турция да ограничи военните операции и да избягва всякакви действия, които може да предизвикат сблъсък между американските и турските войски, съобщи Белият дом, цитиран от АФП и БТА.

"Президентът Тръмп изрази безпокойство, че има опасност растящото насилие в Африн да нанесе удар на общите ни цели в Сирия", гласи декларация на Белия дом. "Той настоя Турция да намали и ограничи военните си действия и да избягва цивилни жертви".

Освен това Тръмп е изразил притеснения за нарастване на насилието и е заявил пред Ердоган, че това поставя под опасност общите цели на САЩ и Турция в Сирия, съобщава Белият дом, цитиран от Асошиейтед прес. Американският президент е изразил и притеснения за "вредна и фалшива реторика, използвана от Турция".

Турският президент Ердоган каза на Доналд Тръмп, че Съединените щати трябва да спрат да доставят оръжия на кюрдските отряди "Сили за защита на народа", съобщи кабинетът на Ердоган, цитиран от Ройтерс.

Операцията, предприета в края на миналата седмица, има за цел "да прочисти от терористични елементи" Африн, в името на националната сигурност на Турция, и се извършва съобразно с международното право, се казва в декларацията на кабинета на турския президент.

Ердоган е заявил, че ще разшири турската операция към контролирания от кюрдите град Манбидж. Ако това се случи, турските войски и техните сирийски съюзници ще се приближат до силите на САЩ, подкрепящи кюрдите срещу Ислямска държава, отбелязва АП.

Изявлението, направено от Белия дом по повод на телефонния разговор на турския президент Реджеп Тайип Ердоган с президента на САЩ Доналд Тръмп, не отразява точно съдържанието на разговора, заяви днес турски източник, цитиран от Ройтерс.

"Президентът Тръмп не е споделял никакви "притеснения за нарастване на насилието" във връзка с продължаващата операция в Африн", заяви обаче източник от Турция.
По думите му "дискусията на двамата лидери за операция "Маслинова клонка" се е ограничила до размяна на мнения".

Шерван Даруиш, ръководител на контролирания от кюрдите Военен съвет на град Манбидж, заяви, че неговите сили са готови за евентуално турско настъпление. Той добави, че САЩ са помогнали на кюрдските бойци да освободят града и са обещали да продължат да го защитават.

"Тяхното присъствие имаше за цел да гарантира стабилността в Манбидж", подчерта Даруиш за американските сили, отбелязвайки, че те извършват сухопътни и въздушни патрули и са на фронтовите линии с кюрдските бойци.

Напредващите турски сили се сблъскват с упорита съпротива в Африн, отбелязва АП.

Кюрдите обстрелват турски райони

Двама души загинаха, 12 бяха ранени при ракетен удар от кюрдски позиции в Африн по град Килис в Турция. Една от двете изстреляни ракети удари джамия.