Това предаде Франс прес, като се позова на нови данни на неправителствена мониторингова организация.

По-рано вчера Сирийският център за наблюдение на правата на човека съобщи за осем убити при бомбардировките на село Джалбара. Жертвите били от едно семейство бежанци, които преди живеели в съседната провинция Идлиб.

Самолети на турските военновъздушни сили унищожиха вчера две огневи позиции, от които сирийските кюрдски формирования "Сили за защита на народа" (СЗН) и партия "Демократичен съюз" обстрелваха турските градове по границата, съобщи турската телевизия "А хабер", цитирана от ТАСС и БТА.

Реакции за турската атака в Сирия >>

По данни на телевизията, по турския град Рейханлъ били изстреляни 11 ракети, 9 от които се взривили в самия град. В резултат на обстрела загинал един сирийски гражданин, а 47 души били ранени. На ракетно нападение бил подложен и град Килис. На негова територия се взривили четири снаряда, при което били ранени седем души.

Генералният щаб на турските въоръжени сили обяви в събота началото на операция "Маслинова клонка" против кюрдските милиции в района на град Африн, където живеят близо 1,5 милиона сирийски кюрди.

По последни данни в хода на операцията самолетите на турските ВВС са поразили 153 цели в Африн. Телевизия "Ска нюз - Арабия" съобщи, че в резултат на въздушните удари в Африн са убити шестима цивилни и трима бойци от "Силите за защита на народа". Турският генерален щаб заяви, че всички загинали са "терористи".

САЩ междувременно призоваха съюзника си Анкара "да прояви сдържаност" в
Сирия, където днес навлязоха турски военни, заяви говорителката на Държавния департамент департамент Хедър Науърт, цитирана от АФП и БТА.

Призоваваме Турция да прояви сдържаност, да гарантира, че нейните военни операции са с ограничен обсег и са ограничени във времето, както и изключително внимателно да не допуска каквито и да било жертви сред гражданското население, заявява Науърт в комюнике, осъждащо "ескалация на насилието" в северозападната част на Сирия.

"Продължаваме да подкрепяме Турция, която е наш съюзник в НАТО и ключов партньор в борбата срещу групировката "Ислямска държава", за да отговорим на законните й опасения в сферата на сигурността", се допълва в текста на комюникето.

Американският министър на отбраната Джим Матис заяви, че Турция е предупредила САЩ, че планира въздушна и сухопътна операция срещу кюрдски милиции в Северна Сирия.

"Турция беше откровена, те ни предупредиха преди да изпратят авиацията, казаха ни, че ще го сторят консултирайки се с нас", заяви Матис.