Дамаск "осъжда строго тази брутална турска агресия срещу Африн, който е неотменима част от сирийската земя", каза източник от сирийското министерство на външните работи, цитиран от държавната информационна агенция САНА и БТА.

По-рано днес турският външен министър Мевлют Чавушоглу увери, че страната му е информирала в писмен вид сирийските власти за започналата през деня операция.

Кюрдската милиция в Северна Сирия Сили за защита на народа (СЗН) заяви, че "няма друг избор освен да се съпротивлява" срещу започналата турска военна операция.

"Ще победим тази агресия така, както сме побеждавали други подобни нападения срещу наши села и градове", каза в комюнике подкрепяната от САЩ СЗН, която прогони от региона джихадистката групировка "Ислямска държава".

Тя обвини Турция, че е поразила цивилни квартали при въздушните удари по северозападния сирийски град Африн и района.

СЗН призова мъжете и жените в Северна Сирия да се присъединят към нейните редици и да отбраняват Африн.

Турция откри там нов фронт в сирийския конфликт, увеличавайки перспективите за още по-дълбоко обтягане на отношенията си със своя съюзник от НАТО САЩ.

Най-малко 72 турски военни самолета са участвали в днешните бомбардировки в Африн, предаде ТАСС, като се позова на турския генерален щаб.

По-рано той съобщи, че при ударите са били поразени 108 от общо 113 набелязани цели.

Великобритания разбира "легитимния интерес" на Турция да обезопаси границата си, предаде Франс прес, като се позова на говорител на британското министерство на външните работи.

Той каза, че следи, че Лондон "следи внимателно" развитията в района.

"Великобритания редовно обсъжда с турските власти въпросите, свързани с конфликта в Сирия, с обща цел да бъде намалено насилието и да бъде постигнато политическо споразумение", допълни цитираният говорител на Форин офис.

Германия е обезпокоена от развитието на ситуацията в Северна Сирия и призовава към сдържаност, каза представител на германското външно министерство.

Той прикани към съсредоточаване "на вниманието върху борбата с терористични групировки в списъка на ООН" и постигането на политическо решение на сирийския конфликт.