След това дезертира, за да се присъедини към бунтовниците, борещи се за сваляне на президента Башар Асад. Днес той е командир, воюващ на страната на Турция срещу кюрдското самоуправление в Северна Сирия.

След седем години война сирийските опозиционни сили се мъчат да запазят мястото си в страна, разчленена на сфери на влияние от големите сили.Те бяха надвити от правителствените сили, предадени от джихадистите и от Ал Каида, изоставени от САЩ и разгромени от групировката "Ислямска държава" в Северна Сирия. Сега, в алианса си с Турция, близо 10 000 опозиционни бойци обърнаха оръжието си срещу кюрдските сили.

Това е проект, който обслужва преди всичко интересите на националната сигурност на Анкара: изкореняването на кюрдските "Сили за защита на народа" (ИПГ) от териториите, които те контролират по протежение на границата. В замяна обаче алиансът предлага на старата въоръжена опозиция (която контролира само малки парчета територия и при това нейният контрол над повечето от тях е застрашен) шанс да завоюва нов терен, както и чуждестранна сила, готова да я подкрепи, включително с жизненоважна въздушна сила.

Това може да се окаже скъпо струващ хазартен ход за бунтовниците, които вече са загубили над 100 бойци в битката с кюрдските сили по данни на организация за мониторинг. Анкара твърди, че предвожданата от Турция операция "Маслинова клонка" има за цел установяването на т.нар. зона за сигурност, която да изтласка кюрдските сили на около 30 км от турската граница. Бунтовниците, които се присъединиха с надеждата, че като завладеят и управляват тази територия, ще спечелят тежест, за да бъдат възприети сериозно в съда на международното обществено мнение и инструмент, който да използват като коз в каквито и да било евентуални преговори за бъдещето на Сирия.

"Повтарям си, че "Маслинова клонка" ще стане начало на възстановяването на революцията такава, каквато беше", каза Раслан. Ако "Маслинова клонка" успешно изкорени кюрдската милиция от района, сирийските бунтовници, с подкрепа от Турция, ще управляват значителна територия в северната част на провинция Алепо, чак до съседната провинция Идлиб, намираща се под бунтовнически контрол, дори ако Турция възложи на съюзническа кюрдска сила да управлява самия Африн.

Мнозина членове на опозицията воюват на страната на Турция от 2016 г., когато турски сили за първи път навлязоха в Северна Сирия, за да отблъснат "Ислямска държава" и да възпрат кюрдската експанзия. Оттогава в районите, които те завзеха, Турция разрешаваше на бунтовниците да бъдат лицето на управлението, в същото време упражнявайки влияние чрез своя апарат за сигурност, обяснява Николас Херас - сирийски експерт в Центъра за нова американска сигурност.

"За много от участващите групи тяхната функция е сведена до това да служат като "чуждестранен легион" за Турция. Дали са готови да служат завинаги на интересите на турската национална сигурност в Сирия?", казва Херас.

Някои бунтовници обаче твърдят, че имат собствени причини да се бият срещу кюрдските сили. Те смятат, че стремежът на кюрдите да заграбят територия за своето самоуправление е прокудил хиляди араби и тюркмени и разцепва Сирия.

"Както ние страдаме, така страдат и турските братя", каза бригаден генерал Ахмед Осман - командир на мощната Дивизия "Султан Мурад", водеща съюзна на Турция фракция.

След дезертирането си от ВВС през 2012 г. полковник Раслан се е сражавал срещу почти всички страни в сирийската война. Неговият път отразява траекторията на въоръженото въстание - първо отбелязване на няколко важни победи срещу Асад, а след това упадък поради междуособици, възход на джихадистки групировки и най-вече липса на значима международна военна подкрепа.

Раслан бе назначен начело на военния комитет на бунтовническата Сирийска свободна армия в Ракка - столицата на едноименната провинция, през 2013 г. По-малко от година по-късно обаче той бе прогонен от града, превзет от "Ислямска държава", и прекара следващите четири години, едновременно воювайки срещу правителството и опитвайки се да се опази от офанзивата на Ал Каида в Идлиб.

Сега мисията му според него е да изтреби "кюрдските сепаратисти", както ги нарича той. "Нашата стратегическа цел е да запазим свързаността на освободените територии и да стигнем до момент на конфронтация с режима, за да можем да постигнем териториален баланс на терена и да наложим мирно решение", каза той.

Сирийските опозиционни бойци рискуват и да влязат в челен сблъсък с бившия си поддръжник САЩ. Вашингтон ясно даде да се разбере, че би воювал срещу Турция и нейните съюзници, ако те навлязат още по на изток в територия под кюрдски контрол, където са базирани американски сили, както бе заплашил турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Генерал-лейтенант Пол Фънк заяви от фронтовата линия в Сирия тази седмица, че не е негова грижа да се тревожи за турските закани за разширяване на операцията. "Моята работа е да воювам", каза той. Бунтовнически командири казват, че групите, които са воювали и са сътрудничили на Турция от 2016 г. насам, са ядрото на националната армия в бъдещето след Асад, за което се борят. За момента обаче всичко зависи от Турция.

Въздушните удари на нейните самолети оказаха жизненоважна поддръжка на опозиционните сили, които служат като бойната сила в офанзивата. Битката за Африн, продължаваща вече трета седмица, се оказа трудна, с яростна съпротива от кюрдските сили и десетки убити от двете страни. По данни на турските военни, поне 18 турски войници са убити.

По данни на базирания във Великобритания Център за наблюдение на човешките права поне 141 опозиционни бойци са загинали. Осмен оспори съобщенията за големи жертви и заяви, че броят е двуцифрен, но призна, че битката е трудна. В Африн теренът е планински и кюрдските сили са разполагали с години, за да се подготвят за потенциално нападение, да построят окопи и военни укрепления, каза той. Сега, след международния натиск над Турция да прояви сдържаност, въздушните удари спряха.

Сирийското правителство, което също протестираше срещу турската операция в Африн, обяви, че е разположило системи за ПВО в Северна Сирия. Говори се, че Русия, след като неин изтребител бе свален от бунтовници в Идлиб, е поискала от Турция да затвори въздушното пространство над Африн. Въпреки това още бунтовници се присъединяват към турците.

Тарек Мухрам от групировката "Зинки", която отказваше да участва в предишни подкрепяни от Турция операции, заяви, че неговата организация е изпратила бойци да се присъединят към "Маслинова клонка". "Да воюваме срещу подкрепяната от САЩ кюрдска милиция е в интерес на сирийското въстание. Намирам присъствието на турците за необходимо не защото ги обичам, а защото то предотвратява въздушни удари от правителствените сили", каза той.

Превод: БТА