Това предаде ТАСС, цитирайки Анадолската агенция.

Според телевизия Ен Ти Ви настъплението на опозиционната групировка се извършва с подкрепата на турски танкове. Не се уточнява обаче дали те са навлезли на сирийска територия или стрелят от турска територия.

Генералният щаб на Турция обяви вчера началото на операция "Маслинова клонка" срещу кюрдските Сили за защита на народа и отряди на Партията на демократичния съюз, които Анкара смята за терористична организация.

Според турският вестник "Милиет" през изминалата нощ е продължило прехвърлянето на турски военни и техника към границата със Сирия в района на окръг Африн.

През нощта в провинция Хатай са пристигнали автобуси с войници и танкове. Натам са изпратени и подразделения на турските специални сили от провинциите Болу и Кайсери.

Анкара ще информира Катар, Кувейт и Саудитска Арабия за хода на операцията "Маслинова клонка".

В министерството на външните работи ще бъдат извикани посланиците на тези три страни, за да бъдат запознати с развитието на операцията.

Три ракети бяха изстреляни в събота от територията на Сирия към граничната турска провинция Килис. Пострада един човек, предаде Анадолската агенция, цитирана от ТАСС. Повредени са няколко сгради в град Килис.

Турският премиер Бинали Йълдъръм съобщи, че турските въоръжени сили са навлезли в сирийския анклав Африн.

Според Хабертюрк турската армия е навлязла 3,5 километра в територията на Африн и е прочистила миниран район там.

Йълдъръм съобщи, че операцията, наречена "Маслинова клонка", ще се осъществи в четири етапа. Целта е създаване на 30-километрова зона за сигурност.

Говорител на кюрдските сили отрече твърденията, че турски военни са влезли в Африн.