Операциите ще бъдат предприети, ако правителството сметне, че са нужни. Мандатът е валиден за една година и бе приет с гласовете на 320 депутати от 550-местния турски парламент, предаде АФП, цитирана от "Фокус".

Парламентът проведе извънредно заседание, на което депутатите гласуваха по искането на правителството за трансгранична военна операция на сирийска територия.
Извънредното заседание се състоя ден, след като петима турски граждани загинаха след експлозия на сирийски снаряд в граничен турски район. Турското правителство заяви, че "агресивният акт" на сирийската армия е сериозна заплаха за сигурността на Турция.

Турция не планира започване на война със съседна Сирия, заяви на пресконференция в Анкара турският премиер Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от РИА Новости.
„Нямаме намерение да започваме война. Искаме мир и сигурност и нищо друго. Но нека никой да не тества нашето търпение”, подчерта той.
Ердоган предположи, че сирийският обстрел не е бил случаен, като уточни, че подобни снаряди са падали на турска територия в седем предишни случая след избухването на гражданската война в Сирия.

Решението на турския парламент не е мандат за война, заяви и вицепремиерът на Турция Бешир Аталай. Според него резултатът от гласуването в турския парламент ще има „възпиращ характер”.

И без санкцията на парламента обаче турската артилерия обстрелва през нощта и тази сутрин сирийски позиции край границата, съобщиха източници от сигурността на Турция. Убити бяха най-малко петима войници, лоялни на сирийския президент Башар ал Асад.

Мандатът на парламента засяга действия на трите рода войска - сухопътни сили, ВМС и ВВС. Подобен мандат бе даден на турската армия през 2007 г. за Северен Ирак. Той позволява при необходимост турските сили да нанасят удари и да провеждат наземни операции срещу кюрдски бунтовници на определено разстояние от границата на иракска територия.

Междувременно Сирия се извини и съобщи, че разследва източника на минометния обстрел срещу Турция, и призова към сдържаност след като Турция в отговор удари мишени в Сирия, предадоха Ройтерс и ИТАР-ТАСС.
Сирийският министър на информацията Омран Зуби също така поднесе съболезнования на семействата на турските граждани, които загинаха в пограничното селище.
Той заяви, че Сирия съблюдава суверенитета на съседните страни и призова другите страни също да спазват суверенитета на Сирия и да контролират границите си, за да не влизат през тях бойци, които се включват в антиправителственото въстание срещу Дамаск, и контрабандно внесени оръжия.

На извънредното си заседание в Брюксел НАТО декларира, че "в духа на неделимостта на сигурността и солидарността, произтичаща от Вашингтонския договор, алиансът продължава да подкрепя Турция и настоява за незабавно прекратяване на подобни агресивни действия срещу страна съюзник".

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун е "разтревожен от ескалиращото напрежение" между Сирия и Турция и предупреди, че нараства рискът 18-месечният конфликт в Сирия да обхване целия регион, предаде Ройтерс, като цитира говорител на генералния секретар.

Русия блокира приемането
на проекторезолюция на съвета за сигурност на ООН, в която се осъжда смъртоносното сирийско минометно нападение и предложи по-слаб текст, призоваващ към "сдържаност" по границата, без в него да се споменава, че атаката е била нарушение на международното право, предаде Ройтерс.
Западни дипломати се оплакаха, че ако бъде приета, предложената от Русия проекторезолюция би отслабила посланието на ООН към Дамаск до неприемлива степен.

Проектът се очакваше да бъде одобрен по процедура на мълчаливо съгласие – текстът да бъде смятан за приет, ако никоя страна не предяви възражения.
Русия обаче наруши мълчанието, заяви британският посланик Марк Лайъл Грант пред репортери.

Руският външен министър Сергей Лавров коментира преди това, че е необходимо Дамаск публично да заяви, че инцидентът с Турция е бил трагична случайност. "Сирийците ни увериха, това е било трагична случайност и те ще вземат всички необходими мерки, за да не се повтаря това повече", добави той.

Британският външен министър Уилям Хейг каза, че отговорът на Турция след сирийския минометен обстрел е разбираем, но трябва да се избегне ескалация на напрежението.
Шефът на европейската дипломация Катрин Аштън също осъди минометния обстрел от Сирия към Турция и призова и двете страни за въздържаност.

Говорителката на Държавния департамент на САЩ Виктория Нюланд заяви, че турският отговор на сирийския минометен обстрел е бил уместен, пропорционален и целящ да възпре бъдещи нарушения на суверенитета на Турция от страна на Сирия.

Българският президент Росен Плевнелиев заяви, че проблемът в Сирия трябва да се решава преди всичко по пътя на преговорите и с мирни средства. Според него двете страни просто трябва да се въздържат от по-нататъшни провокации.