Дамаск и Техеран приканиха Турция незабавно да прекрати военната си операция срещу кюрди в Северна Сирия.

Президентът на Сирия Башар ал Асад окачестви като "застрашителна агресия" турската военна операция срещу кюрдския анклав Африн на сирийска територия.

По думите на Асад офанзивата е част от политиката, която Анкара следва още от началото на кризата, основана на "подкрепа за тероризма и терористични организации.

Ройтерс цитира съобщение на иранската агенция ИРНА, че външното министерство в Техеран приканва Анкара незабавно да прекрати операцията си. Според говорителя на ведомството Бахрам Гасеми задълбочаването на кризата в Африн може да бъде от полза за "терористични групировки в Северна Сирия".

САЩ са в течение за турския обстрел в сирийския град Африн, но действията на Анкара са едностранни, макар и тя да е ценен участник в международната антитерористична коалиция. Това заяви говорител на щаба на провежданата от коалицията начело със САЩ операция в Сирия и Ирак "Непоколебима решимост", цитиран от ТАСС.

"В течение сме за турските минометни обстрели в Африн, Сирия. Макар и Турция да е ценен член на глобалната коалиция, всички действия на Турция в Африн се предприемат едностранно", каза говорителят.

Египет окачестви турската военна офанзива в сирийския кюрдски анклав Африн като нарушение на суверенитета на Сирия. Египетското министерство на външните работи заяви, че провежданата от турската армия и сирийската опозиция операция заплашва политическите преговори за Сирия.

Франция прикани Турция да "действа със сдържаност" в Сирия. Призивът бе отправен от френския министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан в телефонен разговор с турския му колега Мевлют Чавушоглу.

"Франция призовава турските власти да действат със сдържаност в един труден контекст, с влошаваща се хуманитарна ситуация в няколко сирийски региона като последица от военните действия на режима в Дамаск и неговите съюзници", се казва в изявление на Льо Дриан.

По-рано днес френският министър на въоръжените сили Флоранс Парли призова Турция да прекрати офанзивата си срещу сирийските кюрди, предаде Франс прес. "Тези боеве... трябва да бъдат спрени", заяви Парли по телевизия Франс 3. Тя подчерта, че сраженията може да отклонят кюрдските сили, които заедно с Франция са част от международната коалиция срещу групировката "Ислямска държава", от главната им задача - борбата против джихадистите.

Попитана от журналист за риска сирийските кюрди в крайна сметка да бъдат пренебрегнати заради различните интереси в конфликта в тяхната страна, Парли отговори: "Очевидно не желаем това, но за момента е твърде рано да кажем."

Великобритания разбира "легитимния интерес" на Турция да обезопаси границата си, предаде Франс прес, като се позова на говорител на британското министерство на външните работи. Той каза, че Лондон "следи внимателно" развитията в района на северозападния сирийски град Африн.

"Великобритания редовно обсъжда с турските власти въпросите, свързани с конфликта в Сирия, с обща цел да бъде намалено насилието и да бъде постигнато политическо споразумение", допълни цитираният говорител на Форин офис.

Германия е обезпокоена от развитието на ситуацията в Северна Сирия и призовава към сдържаност, каза представител на германското външно министерство.

Той прикани към съсредоточаване "на вниманието върху борбата с терористични групировки в списъка на ООН" и постигането на политическо решение на сирийския конфликт.