Ердоган каза, че Турция "няма друг избор", освен да влезе в Ал Баб, въпреки критиките на международната общност, "защото ние трябва да подготвим район, чист от тероризъм". Същото, по думите на турския президент, важи за Манбидж, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Те казват: "Не отивайте в Ал Баб". Ние сме длъжни да го направим, ние ще отидем там", каза Ердоган в реч на откриването на образователен център в западния турски град Бурса, предаде Ройтерс.

Ердоган посочи, че ако предвожданата от САЩ коалиция е готова за съвместни действия, Турция ще направи "каквото е нужно" срещу "Ислямска държава" в Ракка, но с коалиционните сили, а не със сирийските кюрдски милиции, съобщава още агенцията.

Турската армия обстрелва позиции на кюрдските сили и на "Ислямска държава" в северна Сирия през последните няколко дни. В сряда при турски въздушни удари срещу кюрдите загинаха десетки, а сирийското правителство заплаши да свали турските изтребители, припомня ДПА.

Подкрепени от турски танкове, специални части и въздушни удари, бунтовници от Свободната сирийска армия навлязоха в северна Сирия през август и превзеха граничния град Джараблус, без "Ислямска държава" да им окаже голяма съпротива, припомня Ройтерс.

Бунтовниците разшириха превзетата територия и сега контролират район от около 1 270 кв. км в северна Сирия.

Докато първоначалната цел на Турция бе прогонването на "Ислямска държава" от Джараблус, голяма част от усилията й отидоха за спиране на настъплението на подкрепяните от САЩ сирийски кюрдски сили, отбелязва Ройтерс.

Кюрдите неотдавна превзеха няколко села от "Ислямска държава", докато напредваха към града в рамките на усилието да свържат няколко анклава, които контролират.

Турция се тревожи от успехите на кюрдите, опасявайки се от засилване на национализма сред кюрдското малцинство в Турция, което е около 15 процента от населението и се оплаква от маргинализация, посочва ДПА.

Ако сирийските бунтовници превземат Ал Баб, те ще се окажат на фронтовата линия срещу сирийските правителствени сили, което ще усложни целта на САЩ да прогони "Ислямска държава" от Сирия и Ирак, отбелязва агенцията.