Това заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер в интервю, публикувано от редица европейски вестници, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

"Сега имаме споразумение, което дава конкретни резултати", заяви Щайнмайер в интервюто, което в Италия е публикувано от в. "Република".

"През трите седмици преди споразумението около 27 000 бежанци бяха пристигнали в Гърция през Турция. В следващите три седмици те бяха малко под 6000. Това е по-голям спад от предвиденото", увери германският външен министър.

На въпрос за риска мигрантите да поемат по други пътища, по-специално през Северна Африка, шефът на германската дипломация увери, че засега нищо не показва подобно развитие.

"Към днешна дата не се организира никакъв друг алтернативен път на балканския, нито през Албания, нито през Италия", заяви той.

Щайнмайер освен това увери, че европейците не си затварят очите пред нарушенията на човешки права след сключването на споразумението с Турция. "Обвинението, че си мълчим или че се огъваме пред Анкара е невярно", заяви той. Споразумението между ЕС и Турция позволява на Гърция да връща мигранти в Турция, включително сирийски бежанци. То предвижда в замяна на всеки върнат в Турция сирийски бежанец друг да бъде пренастаняван в европейска страна в рамките на 72 000 места.

Множество правозащитни организации критикуват това споразумение. Амнести интернешънъл смята, че Турция не е безопасна страна за бежанците и обвинява Анкара, че е върнала десетки души в Сирия, където от 2011 г. бушува война, взела над 270 000 жертви и предизвикала изселването на поне половината население, отбелязва АФП.