Това ще стане, ако съответното междуправителствено споразумение не бъде подписано скоро, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Предстои "Газпром" да започне да полага на дъното на Черно море тръбите за първата линия на "Турски поток", която се очаква да бъде пусната до 2017 година и да пренася 15,75 милиарда кубични газ годишно на Турция. Ако строителството не започне, очевидно графикът се променя, каза Новак.

Предвижда се от 2020 година "Турски поток" да транспортира общо 63 милиарда кубични метра газ на година до Турция и до Южна Европа през Гърция, припомня Ройтерс.

Вчера източник от руското енергийно министерство съобщи, че преди няколко седмици ведомството е изпратило на Турция проект на междуправителствено споразумение по първата линия на "Турски поток" и се чака отговор от Анкара.

Само преди дни пък Дмитрий Медведев препоръча на правителството на Словения да обърне внимание на „Турски поток“, понеже страната може да получи сериозна роля в проекта.

Словения може да има сериозна роля в проекта „Турски поток“. Редица страни проявиха интерес към проекта; Унгария и Сърбия и други. Затова и препоръчвам на словенското правителство да разгледа внимателно този проект“, каза Медведев в интервю по словенското национално радио.

Днес стана ясно, че "Газпром" е изхарчила 2,4 трилиона рубли за проекти, които не се търсят. Компанията се канеше да добие през 2015 г. над 615 милиарда кубика газ, но реалният добив ще е с една трета по-нисък - 414 милиарда кубика, прогнозира Министерството на икономическото развитие.