Вчера самолетът от Москва за Дамаск с 37 души на борда, сред които 17 руснаци, включително деца, бе принуден да се приземи в Анкара. Бяха иззети над 10 запечатани контейнера. Сирийският "Еърбъс" прекара в Турция около девет часа.

Пътниците

Москва иска обяснения от Анкара защо служители на руското консулство и лекар не са били допуснати до руснаците на борда, съобщи говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич, цитиран от ИТАР-ТАСС и БТА.
Обезпокоени сме, че в тази извънредна ситуация са били поставени под заплаха животът и безопасността на пътниците, сред които е имало 17 руски граждани, коментира той.

Без никакви обяснения и нарушавайки двустранната Консулска конвенция, турските власти отказаха на дошлите специално дипломати да се срещнат с нашите граждани, на които в продължение на осем часа не е било разрешено да излизат от летището. За пътниците не е имало и осигурена храна, каза още говорителят на руското външно министерство.

Руската страна продължава да настоява да получи обяснение за причините на тези действия от страна на турските власти към руските граждани и иска да бъдат взети мерки, за да не бъдат допуснати подобни инциденти в бъдеще, добави Лукашевич.

Всички мерки бяха взети още с приземяването на самолета за осигуряване на безопасността и посрещане на всички нужди на пътниците, заявиха обаче от турското външно министерство. В съобщението се уточнява, че пътниците са били помолени да се настанят в чакалнята на летището до приключване на проверката на самолета, но повечето от тях са предпочели да останат на борда. От министерството допълват, че медицински екип и кола на спешна помощ са били в състояние на готовност по време на процедурата.
Самолетът е бил информиран, че ще бъде подложен на проверка, докато е летял над Черно море, така че да му се даде възможност да направи завой на 180 градуса, се казва още в съобщението.
Анкара посочва, че пилотът на самолета не е предал списък на пътниците и турските власти са били информирани за присъствието на руски граждани на борда от руския посланик малко преди излитането на самолета от Анкара.

Какво е пренасял самолетът?

Засега изобщо не става въпрос товарът да е от руски произход, каза междувременно завеждащата консулския отдел към руското посолство в Анкара Елена Кара-Сал, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Сътрудниците в консулството през деня ще поддържат връзка с местните власти за разясняване на подробностите, добави тя.

Преди това високопоставен източник на руската държавна компания за износ на военна продукция "Рособоронекспорт" съобщи, че на борда на пътническия самолет нямало и не е можело да има нито оръжия, нито някакви системи или резервни части за военна техника, каквито информации се появиха.
Русия е ключов съюзник на Сирия и голям доставчик на оръжие на страната.

Още реакции

Междувременно посланикът на Русия в Турция беше извикан в турското външно министерство днес, съобщи официален представител от министерството. Подробности за разговора не са известни.

Турският министър на транспорта Бинали Йълдъръм обясни, че властите са принудили екипажа на самолета да кацне "в съответствие с международното законодателство в сферата на гражданската авиация".
"Забранено е на самолетите на гражданската авиация, извършващи редовни полети, да превозват военни материали. Освен това за транспортирането на такива материали е необходимо десет дни преди полета да бъде получено разрешение от турска страна. В съответствие с тези правила самолетът е бил принуден да кацне", настоя Йълдъръм.
Той посочи, че Турция и занапред е готова да прибегне към аналогични мерки в случай на необходимост.

Руският президент Владимир Путин отложи за 3 декември предвиденото си за средата на този месец посещение в Анкара.