Управителният директор на турската Асоциация на международните превозвачи Фатих Шенер подозира, че забавянията при преминаването на турско-българската граница на ГКПП Капъклуле/Капитан Андреево са саботаж, който цели да навреди на турската икономика, съобщава турската държавна телевизия ТРТ Хабер, цитирана от БТА.

Шенер изтъкна дългите опашки от тирове през последните дни в резултат на засилените проверки на българския граничен пункт срещу евентуален трафик на хора. Той е посочил, че е разговарял с шофьори на камиони, чакащи да преминат границата, и се полагат усилия за разрешаването на проблема.

"Казват, че от българската страна се извършват интензивни проверки. След 15 юли (датата на неуспешния опит за преврат в Турция - бел.ред.) се правят строги проверки и от турска страна във връзка с трафика на хора. Една и съща работа се върши два пъти. В момента започнаха да извършват проверки и полицаи на ЕС", каза Шенер.

"Започнахме да смятаме, че всички тези неща са саботаж на турската икономика. Защото Турция се развива чрез износа. Ако искате да блокирате Турция, трябва да възпрепятствате износа", коментира той.

Шенер напомни, че целият износ на Турция към Запада е на стойност 65 милиарда долара, а 25 милиарда от тях минават през пункта Капъкуле.

"25-километрово мъчение", пише в публикация на първа страница днес турският вестник "Хюриет", цитиран от БТА.

Вестникът посочва, че опашката е резултат от забавяния в пропускането на камионите на българската митница, което, както посочва вестникът, нанася огромен удар на турския износ.

Изданието задава въпроса за причините за забавянето и помества три твърдения:
  • първо, антикорупционна операция на българската митница;
  • второ, засилване на проверките от ЕС във връзка с трафика на хора;
  • трето, излят бетон при ремонтна дейност, който не е изсъхнал шест дни.

"Приблизително 1250 тира чакат покрай пътя от петък досега. Много шофьори са оставени при трудни условия, а продукти за износ на стойност 100 милиона долара стоят в тировете," пише турският вестник.

Преди няколко дни 4-ма гранични полицаи и 5-ма митничари бяха задържани при акция на "Вътрешна сигурност" на МВР на ГКПП "Капитан Андреево" заради подкупи. Шестима бяха оставени в ареста от съда, един е в домашен арест, а двама са с мярка подписка.