Декларираната цел на кабинета на Ахмет Давутоглу е да се премахне дискриминацията на ромите и да бъдат решени проблемите, с които се сблъскват.

Планът е бил подготвен със съдействието на турското министерство на семейството и социалната политика и други институции. Той е обнародван в Държавен вестник и фактически влезе в действие.

Обхванати са основните сфери, в които се проявяват проблемите на ромите - образованието, безработицата, жилищните въпроси, здравеопазването и социалните дейности.

По инициатива на турското просветно министерство ще започне кампания за образование на ромите. Отчита се, че много ромски деца не учат или защото родителите им нямат средства, за да ги изучат, или защото трябва да работят, за да финансират семействата си.

Предвижда се да бъдат открити вечерни училища с квалифицирани преподаватели в махали и селища с компактно ромско население.

Специално внимание в плана се отделя на разрешаването на икономическите проблеми, с които ромите се сблъскват на трудовия пазар. Заради ниския образователен ценз ги третират като ниско квалифицирана и зле платена работна ръка.

Предвиждат се също инициативи за разширяване на здравното обслужване на ромските общности.

Според различни оценки ромите в Турция наброяват около един милион, но има източници, които твърдят, че са повече.

Историците отнасят заселването на ромите в Анадола към IX-X в. Изследователи твърдят, че макар да са живели много векове заедно с турците, ромите били недопускани, отритвани от общественополитическия и социален живот на турското общество.

Компактни ромски общности населяват Одринска Тракия и Егейския район на Турция.

Турските роми се занимават главно с продажба на цветя, с битови занаяти като железарство, дърводелство, работят по строежите.

В парламента на Турция има само един депутат от ромски произход. Това е избраният миналата година Йозджан Пурчу от град Айдън, от листата на опозиционната НРП.