Главата на Римокатолическата църква пристигна на първото си официално тридневно посещение в Турция по покана на турския държавен глава. Папа Франциск бе посрещнат в Анкара от Ердоган, след което посети мавзолея на Ататюрк, основател на Турската република, съобщиха БТА и БНР.

Вижте снимки>>>

На съвместна пресконференция, Реджеп Ердоган заяви, че терористични организации като "Ислямска държава", "Боко Харам" и "Ал Кайда" експлоатират хората заради "политически неуспехи".

Турският президент изрази притесненията на страната си от нарастващата "ислямофобия" в света.

"Ислямофобията се увеличава сериозно и бързо. Трябва да работим заедно срещу заплахите, подтискащи планетата ни - нетолерантността, расизма и дискриминацията", заяви той.

На свой ред папа Франциск призова за диалог между религиите и културите, за да се справи светът с радикалните заплахи.

"Междурелигиозният и междукултурният диалог може да допринесат много, така че да бъде сложен край на всякакви форми на фундаментализъм и тероризъм", каза Светият отец и добави, че светът има "морално задължение" да помогне на Турция да се справи с бежанската вълна от Сирия.

Това е едва четвъртата папска визита в мюсюлманската държава, отбелязва Би Би Си. Папа Франциск е и първият високопоставен чуждестранен гост, който посети  новата помпозна резиденция на турския президент, която е обект на критики.

Освен с Ердоган, папата разговаря с турския премиер Ахмед Давутоглу и с директора по вероизповеданията Мехмед Гьормез.

Във втората част от визитата папа Франциск ще гостува на католическата общност в Истанбул, като ще посети храма "Св. София" и Синята джамия.

Папата ще бъде скъп гост и на Вселенския патриарх Вартоломей Първи по случай апостолическия празник Св. Андрей.

В традиционното си обръщение към вярващите в сряда Светият отец заяви:

"От петък до неделя ще осъществя апостолическо посещение в Турция. Приканвам всички да се молим това посещение да даде плодове в името на мира, на честния интеррелигиозен диалог и на близостта с турския народ."

Франциск идва на официално посещение в Турция в момент, когато регионът се разтърсва от конфликти. Предмет на обсъждане в разговорите в Анкара се очаква да бъдат критичната обстановка в Близкия изток и положението на християнските общности в Турция и в региона.

Предвижда се папата да се срещне със сирийски и иракски бежанци, които се намират в Турция.

Посещението ще премине при засилени мерки за сигурност. Турция отказа да изпълни желанието на Светия отец да се придвижва с папамобила, изтъквайки, че решението е от съображения за сигурност. Той ще се придвижва с бронирана лимузина и няма да излезе от нея за пряк контакт с тълпата.