Двама атентатори самоубийци по всяка вероятност стоят зад двете експлозии в турската столица Анкара, заяви турският премиер Ахмет Давутоглу пред репортери.

„Потенциал на извършването на подобен терористичен акт имат „Ислямска държава“, Кюрдската работническа партия и „ Революционната народно-освободителна партия“. Разследването продължава“, каза Давутоглу пред журналисти в Анкара.

Това е най - кървавият атентат в новата история на Турция.

Разследващите в Анкара се натъкнаха на съобщение в Туитър, което предупреждава за възможност за голямо клане, а Съветът за радио и телевизия забрани новините, свързани с атентата.

Снощи потребител на социалната мрежа с профилна снимка на Ленин и име Pir Ozan Abdal  е написал: „При най-ужасната възможност може да се случи Суруч-2. Бомбените атентати могат до доведат до най-голямото клане. Митингът е разрешен юридически, но може да се обърне към политическите стоножки и дори това може да осигури възможността за този удар“.

Съобщението има и прощален характер, „Утре ако умра там, да не казват, че не обичам родината си“, е написал същият.

Междувременно веднага след експлозиите достъпът до Туитър и Фейсбук в Турция бе силно ограничен.

Днес в късния следобед премиерът Давутоглу чрез Съвета за радио и телевизия забрани разпространението на новините, свързани с терористичния акт в Анкара. Забраната е изпратена до всички доставчици на медийни услуги в Турция, мотивите за нея са съобразени със законите за националната сигурност и за електронните медии.

Целесъобразно е да се въведе временна забрана за публикуване на новини, свързани с тежкия инцидент, се подчертава в разпореждането.

Жертвите на терористичната атака в Анкара достигнаха 97 души, ранените са над 400, обявен е 3-дневен национален траур.

Данните огласи д-р Хюсеин Демирдизен, член на управителния съвет на Съюза на лекарите в Турция. Той уточни, че на мястото на кървавия инцидент загиналите са 69 души, а 28 са починали от раните си в болниците.

Най-вероятно става дума за терористичен атентат.

Турската държавна Анадолска агенция също съобщи за възможността експлозиите да са причинени от атентатор самоубиец. Взривовете са станали в надлез, водещ към гарата.

Там от сутринта са започнали да се събират активисти на профсъюзни обединения и неправителствени организации, които са планирали да проведат съгласуван с властите протест срещу конфликта между държавата и бойци на Кюрдската работническа партия (ПКК).

Според очевидци мястото на инцидента е отцепено и има засилено присъствие на полиция и спешна помощ.

Турската полиция е стреляла във въздуха, за да разпръсне група протестиращи, събрали се на мястото на двете експлозии в столицата Анкара. Демонстрантите, които са били разгневени заради атаката, са викали „Полицаи убийци“, но са били разпръснати от силите на реда.

Турският премиер Ахмед Давутоглу ще проведе среща с ръководителите на службите за сигурност във връзка със случилото се. Никоя групировка не е поела отговорност за експлозиите в Анкара.

 Турция първоначално  избягвашe конфликт с терористичната групировка „Ислямска държава“, но след това промени позициите си , като  позволи на САЩ да използват нейни бази за нанасянето на въздушни удари срещу ИДИЛ.

Съобщава се, че в редиците на „Ислямска държава“ има много турски граждани.

Нападението идва по-малко от месец преди предсрочните избори в страната на 1 ноември и на фона на нова вълна на конфликти между властите и ПКК през последните месеци след като примирието между тях беше прекратено през юли.

От тогава над 140 души от турските сили за сигурност и полиция са били убити, докато според Анкара убитите кюрдски бойци са 1700.

Българският президент Росен Плевнелиев изрази съболезнования

Президентът Росен Плевнелиев изпрати съболезнователна телеграма до турския президент Реджеп Ердоган по повод трагичния инцидент в Анкара, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът остро осъжда атентата в Анкара, довел до десетки невинни жертви и ранени. Според държавния глава е недопустимо мирна демонстрация да бъде превръщана в трагично събитие. Президентът призовава международната общност да обедини усилия и да се изправи срещу тероризма във всичките му форми.

Държавният глава изказва съболезнования към семействата на загиналите в този кървав акт и пожелава бързо възстановяване на пострадалите. Президентът Плевнелиев се надява организаторите и извършителите на този нечовешки акт да бъдат разкрити и наказани с цялата строгост на закона, се казва в адреса.