Под това заглавие информационната агенция Ихляс хабер ажансъ помества кореспонденция за оградата от българска страна край турско-българската граница срещу нелегалните мигранти, предаде БТА.

Материалът е придружен със снимки от 146-километровото съоръжение. Депутат от управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ от Одрин Рафет Сезен нарича 146 км.ограда по границата между Турция и България "стената на срама", като се отбелязва, че върху оградата са поставени остри като бръсначи заграждения и бодлива тел.

"Крайно е неприемливо изграждането на съоръжение като тази ограда в 21 век. Съвсем ясно е, че то няма нищо общо със съоръженията. Бих искал да заявя, че страните от Европейския съюз, които разпространяват цивилизацията по света, са част от репресивното потисничество, което винаги са прилагали срещу турската нация", казва турският депутат.

В кореспонденцията се подчертава още, че "България използвала гражданската война в Сирия и мигрантите, които искат да се приютят в ЕС, като предлог за изграждането на оградата".

Протестите в Турция срещу построяването на 146.км. съоръжение по протежение на турско-българската граница започнали още през 2013 г. Отначало се планирало тя да бъде с дължина 30 км, но в последствие станала 146 км., същото е положението и край границата с Гърция, пише още в информацията.

"На сухопътните граници на Турция със съседите от 2012 г. насам има високи огради с бодлива тел и бръсначи. Такива "стени на срама" са изградени в 12 европейски държави", пише агенцията.

По думите на турския депутат оградните съоръжения край границата застрашават живота на дивата природа, разделят и отчуждават хората, живеещи от двете страни на границата.

"Турция не заслужава подобно отношение", казва той.

В кореспонденцията се подчертава още, че изграждането на охранителните съоръжения по границите на Турция с България и Гърция не може да се сравнява с охранителните съоръжения на турската страна край източните граници, където бушува терор, който е заплаха за сигурността на Турция.

Турският депутат подчертава, че вместо за изграждане на стени между Турция и държавите от ЕС, средствата трябва да се влагат за образователни и социални цели. 

Цитирани са мнения на хора от близките села, които изразяват недоволство от оградата покрай турско-българската граница.