Това заяви Абдуллах Гюл на последния прием, който даде като президент, тъй като мандатът му изтича на 28 август, информира БНР.

На същата дата турският премиер Реджеп Тайип Ердоган ще встъпи в длъжност като първия пряко избран от народа 12 -ти президент на Турция.

В четвъртък се очаква турският премиер Ердоган официално да обяви името на своя наследник. На проведената от премиера Ердоган тайна анкета, висшите партийни функционери изразили подкрепа за Давутоглу.

Но официалният избор на наследника на Ердоган ще стане на конгреса на ПСР, който е насрочен за 27 август.

Абдуллах Гюл е основател на ПСР заедно с Ердоган и Бюлент Арънч , но в момента не е член на партията и фактически вратите за връщането му са затворени, въпреки че публично изрази желание за това.

"На нашия фронт се отнесоха несправедливо към мен. Няма нищо по-нормално от това да се върна към политиката", заяви Гюл, подчертавайки огорчението си, както коментират анализатори, които припомнят, че Давутоглу е бил внедрен в ПСР по настояване на Гюл.

В същото време от пресслужбата на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган съобщиха, че редица държавни глави са поканени за церемонията по полагане на президентската клетва от страна на Ердоган на 28 август, което става за пръв път в турския протокол.

Американският президент Барак Обама и руският президент Владимир Путин са поканени за церемонията.