От МВнР уточниха пред БТА, че темата на срещата е свързана с обстановката в Турция и с организацията на изборите.

Вероятно посланик Нейнски е повикана в София заради напрежението, което възникна след опитите на турски политици да агитират български изселници предизборно в полза на партията на Лютви Местан ДОСТ.

Преди седмица по тази причина в МВнР беше извикан турският посланик Сюлейман Гьокче.

Вицепремиерът Стефан Янев който отговаря за организацията и провеждането на изборите, каза, че разговорът е бил в рамките на добрия дипломатически тон, а от турска страна уверили, че ще бъдат спазени условията за нормално протичане на изборите.

Служебният премиер Огнян Герджиков призна, че има напрежение със съседката ни и изрази надежда да не се стига до крайности - скъсване на дипломатическите отношения между София и Анкара.

Турция бе посочена сред страните, в които се очакват опашки в изборните секции от желаещи да пуснат бюлетина. Традиционно от там за гласуване у нас пристигат автобуси с изселници, което пък предизвиква задръствания по ГКПП-тата със съседката ни.

От Патриотичния фронт призоваха да се затвори границата с Турция за изборите, от "Нова Република" поискаха там да може да се гласува само в дипломатически представителства.
Георги Първанов настоя за отзоваване на турския посланик.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова малко да се намали агресията.
"Външният министър на Турция каза, че могат едностранно да прекратят споразумението за мигрантите. А това е на нашата граница. Холандия, Германия, Австрия са далече", посочи Борисов.

Категорично сме против намесата на Турция във вътрешните ни работи, заяви и лидерът на БСП Корнелия Нинова. Коалицията "Реформатоски блок - Глас народен" също настоя за затваряне на границата за изборни туристи.