Това е отбелязал министър-председателят Бойко Борисов по време на разговора си в Министерския съвет с министъра на търговията и митниците на Турция Бюлент Тюфенкчи, съобщи пресслужбата на кабинета.

Премиерът е изтъкнал значителното нарастване на стокообмена от началото на годината. По думите му това говори за наличие на потенциал, който може допълнително да се развива. Борисов е обърнал внимание и на размера на турските инвестиции у нас, възлизащи на 24.5 млн. евро за първите три месеца на 2017 г., и е акцентирал върху стремежа на кабинета да подобрява условията за правене на бизнес в България.

По време на срещата е било обсъдено също сътрудничеството между митническите служби на България и Турция и значението на навременния обмен на информация в тази сфера. Премиерът Бойко Борисов е изтъкнал и мерките, които страната ни взима за борба с контрабандата и за охрана на границите.

България и Турция са обсъдили провеждането на заседание на Междуправителствената комисия за икономическо сътрудничество, съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката. Възобновяването на работата на съвместната комисия ще даде възможност за активизиране на двустранното сътрудничество във всички сфери от взаимен интерес.

Около това са се обединили българският енергиен министър Теменужка Петкова и турският министър на търговията и митниците Бюлент Тюфенкчи.

Като съпредседатели на българо-турската Междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество двамата са дискутирали провеждането на следващо заседание, уточниха от енергийното ведомство. Министър Петкова е подчертала, че България и Турция са стратегически партньори в сферата на енергетиката. По думите й интерконекторът Турция-България ще осигури диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ като неразделна част от Южния газов коридор.

"Ангажираме се да работим за даването на нов тласък в двустранните българо-турски отношения. Провеждането на заседание на Междуправителствената комисия за икономическо сътрудничество ще даде възможност за увеличаване на стокообмена между двете страни", допълнил българският енергиен министър.

Според Бюлент Тюфенкчи търговският потенциал и стокооборотът между България и Турция ще се развиват още повече.

И министърът на финансите Владислав Горанов разговаря в София с министъра на търговията и митниците на Турция Бюлент Тюфенкчи. Двамата министри са отбелязали важността на доброто сътрудничество между митническите администрации на двете държави в контекста на движението на стоките и гражданите.

Като приоритет за двете страни е била поставена борбата с контрабандата и нелегалния трафик. Обсъдени са били мерки, които да подобрят работата на митническите служби на граничните пунктове и облекчаването на трафика.

Паралелно със срещата на двамата министри, в сградата на Агенция "Митници", се е състояла среща между ръководствата на митническите администрации на двете страни. Директорът на Агенция "Митници" Георги Костов посрещна Дженап Ашчъ - подсекретар на Министерството на митниците и търговията, и Мустафа Гюмюш - генерален директор на турските митници.

Георги Костов запознал турските си партньори с два от големите проекта на българското правителство - за облекчаването на административната тежест и за тол системата. Постигната е била договореност за провеждане на общи операции по линия на противодействие на наркотрафика и контрабанда