Служителите са пуснати от работа, за да могат да участват както в предизборната кампания за парламентарния вот в България, така и да гласуват по родните си места, пише 24rodopi.com.

Заповедта е тайна и е разпратена до всички държавни институции, срокът на отпуска е от 20 до 31 март.

Поради намесата на Турция във вътрешната политика на България двете страни са в период на криза, отбелязва в. „Джумхуриет“.

В изминалите години двойните граждани с български корен имаха възможност да гласуват в 136 изборни секции в Турция, но преди 2 г. броят им бе редуциран до 35.

Правителството в Анкара съвсем официално се ангажира с транспортирането на българските изселници през границата и подчерта, че причината е крайно недостатъчният брой на секциите на турска територия.

Изселническите организации се финансират от турската държава, а тя от своя страна разпореди да започнат незабавни действия за осигуряване на достъпа до вота на тези избиратели по родните им места.

Български дипломат, пожелал анонимност, заяви, че не знае за въпросното разпореждане на кабинета, според него то е „доста странно и интересно решение, и тази стъпка на Турция няма да промени изборните резултати“.

„Въпреки блокадата на границата, турците продължават да пътуват за България“, репортажът под това заглавие на агенция „Доган“ е препечатан днес в много турски медии.

В него се посочва, че хиляди изселници се завръщат по родните си места, за да дадат вота си за българския парламент. За пътуването им е направена стабилна организация, обявени са разписанията на автобусите и местата за потеглянето им.