Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова правителствата и бизнес лидерите, хуманитарните организации и дарителите да помогнат прокудените от родните си места цивилни по света да бъдат наполовина по-малко през 2030 г., предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Тук сме, за да очертаем различно бъдеще", заяви Бан в речта си при откриването на международната хуманитарна среща на върха в Истанбул.

Двудневната конференция цели да предложи глобален отговор на най-тежката според оценката на ООН хуманитарна ситуация след Втората световна война, с около 130 милиона нуждаещи се от помощ.

Над 60 държавни глави и правителствени ръководители се събират на двудневната среща, свикана от генералния секретар на ООН на фона на скептицизма, че събитието ще се превърне в добронамерена, но безрезултатна говорилня.

Целта на Световния форум е да бъде направена преценка на методите за оказване на хуманитарни помощи и на спешна помощ при бедствени ситуации.

"Призовавам ви да съдействате за съкращаване наполовина на броя на вътрешно разселените лица до 2030 г. и да намерим по-дългосрочни решения за бежанците и разселените лица чрез по-равномерно поделяне на отговорностите"
, каза Бан Ки-мун.

Той предложи отговорностите за справяне с мигрантската криза да се делят поравно между държавите.