На национално съвещание на ръководството на МВР, на което бе и Георги Близнашки, е разгледан специален доклад за бежанския поток, предаде "Фокус".

Вътрешният министър Йордан Бакалов обяви, че е възложил задача и главният секретар на МВР е започнал разработването на проект за изграждане на цялостно съоръжение по границата с интегрирано видео наблюдение, за да може много по-малко хора да бъдат ангажирани с охраната на границата, предаде БГНЕС.

По думите на Бакалов командированите полицаи трябва да са във вътрешността на страната.

"Лишаваме гражданите от сигурност, от спиране на контрабандите. Гледайте какво се случва в Африка и трябва да се попитаме какво искаме за нашата държава. Над 1 млн. бежанци има в Турция, естественият им път е през България. Всеки, който иска да влезе в страната ни - има достатъчно КПП-та, може да мине по съответните процедури", коментира главният секретар Светлозар Лазаров, цитиран от "Дневник".

Според него изграждането на такова съоръжение ще се решат дългосрочни проблеми.

В средата на юли приключи изграждането на защитното съоръжение по границата с Турция с дължина 30 км.

"Без да претендирам за точност ще кажа, че 131 км е останалата сухоземна част от българо-турската граница. Ако приемем за база цената за изграждането на 30-километровата ограда, по груби сметки отиват около 40 млн. лева", пресметна Лазаров.

Днес министърът на външните работи Даниел Митов заяви пред БНР, че от Ирак се очаква бежанска вълна, която заплашва директно външните граници на ЕС.

"Има риск от внос на терористи
", предупреди той.