Служебният премиер беше категоричен, че лидерът на ДОСТ Лютви Местан няма никакво основание да съди България в Страсбург. Вчера той се закани, че ще го направи заради блокадата на границата и ограничаването на изборни права на изселници в Турция.

"Нека да съди, много интересно какво ще бъде решението. Нека да си научи избирателите на български език, тогава да съди. За мен няма никакви основания за касирането на вота. Не е имало реални нарушения на граждански права, бяха затруднени, но това беше предотвратено своевременно. Като си научат да си напишат името на български език, тогава ще гласуват. Да си грамотен е задължение, а искат да упражняват правата си", заяви Герджиков пред БНТ.

Пред Нова телевизия той допълни, че е "върховна демагогия" за български парламент да гласуват хора, които не могат да говорят и да пишат на български.

"Смятам, че трябва да се сложи край на тази демагогия - не може по този начин управлението на страната да зависи от хора, които всъщност имат само българска лична карта и нищо друго българско нямат", категоричен бе премиерът.

Той защити решението на ЦИК изселниците в Турция да попълват собственоръчно на български език своите декларации преди да гласуват, а не както беше досега - да идват с предварително попълнени. По думите му тези хора по закон са длъжни да знаят български език.

На въпрос дали начинът да бъдат спрени тези хора беше този, който предприеха "Обединени патриоти", той обаче отговори, че не го одобрява и случилото се е било много неприятно.

"Аз не случайно свиках веднага при мен, когато това се разбра, председателя на ДАНС, вътрешния министър, главния прокурор, за да вземем веднага мерки да не се допуска такова нещо. 

"Не може границата да бъде блокирана
, това не трябваше да се допуска и в крайна сметка всичко беше овладяно и се даде коридор,  така че да могат да преминават и автобусите, и хората, без да се стига до ексцесии. Блокадата не се осъществи, благодарение на адекватните мерки на МВР", каза още проф. Герджиков.