Обстрелването става по молба на кюрдските военни формирования "пешмерга", съобщи турският премиер Бинали Йълдъръм, цитиран от ТАСС, Ройтерс и БТА.

"Пешмерга" ни помолиха за помощ срещу ДАЕШ (арабски акроним на ИД) в района Башика, ние ги подкрепяме с артилерия", каза турският премиер, цитиран от СиЕнЕн-Тюрк и други турски медии.

По-рано за участие на турската армия в операцията за освобождаване на Мосул съобщи телевизионният канал "Ал Джазира", припомня ТАСС.

Кюрдските милиции "пешмерга" съобщиха, че са отвоювали от "Ислямска държава" град Башика край Мосул.

Турция е изпратила свои военни в база в Башика, северно от Мосул, където те помагат в обучението на иракските кюрдски сили "пешмерга" и на сунитски бойци, напомня агенцията.

По-рано турският премиер Бинали Йълдъръм заяви, че Турция засега не е нужно да взема активно участие в наземната фаза от операцията за освобождаването на Мосул.

"Наземната операция в Мосул в момента се води от иракската армия, полицията и отредите "пешмерга". В нея участват и обучените от нас в базата Башика бойци от "Гвардията на Ниневия", така че от страна на коалицията сега няма пряко участващи в операцията сили на чужди държави", заяви Йълдъръм.