"Наземната операция в Мосул в момента се води от иракската армия, полицията и отредите "пешмерга" /кюрдското опълчение/. В нея участват и обучените от нас в базата Башика бойци от "Гвардията на Ниневия", така че от страна на коалицията сега няма пряко участващи в операцията сили на чужди държави", заяви премиерът в ефира на телевизия ТРТ, цитиран от ТАСС и БТА.

Той поясни, че "САЩ оказват логистична подкрепа и действат на втори план". "Така че, в сегашния момент ситуацията не предполага, че ще ни е необходимо активно да се присъединим към наземната операция", отбеляза Йълдъръм.

Той обаче уточни, че в състава на силите на коалицията има и сухопътни войски, и военновъздушни сили на Турция.

Турският премиер съобщи също, че във връзка с операцията в Мосул Турция се опасява от "промяна на демографския баланс в региона".

"Ние се опасяваме, че в Турция могат да дойдат около два милиона бежанци. Конкретно от дадения регион към нашата страна може да тръгнат един милион души. Там нараства рискът от избухване на междуетническа война", каза Йълдъръм.

Военната операция по отвоюването на Мосул от "Ислямска държава" започна на 17 октомври. Джихадистите смятат града за своя столица в Ирак. В Мосул се намират около 1,3 милиона души и над 6 хиляди ислямисти.

Градът беше оставен от правителствените войски практически без бой през юни 2014 г., когато беше нападнат от формированията на "Ислямска държава".