Вече има проявен интерес от компании от Азия и Турция, съобщи вчера турският премиер Бинали Йълдъръм, цитиран от Ройтерс и БТА.

Очаква се строителството на 3,7-километровия мост, наречен "Чанаккале 1915" се очаква да започне на 18 март 2017 г. - годишнина от една от последните победи на Османската империя, и да отнеме около пет години, заяви Йълдъръм пред журналисти

"Работата по моста "Чанаккале 1915" е готова. Ние ще направим търг и приемаме оферти на 26 януари", каза турският премиер в коментар на живо пред турска телевизия.

Турция осъществява амбициозни инфраструктурни проекти под управлението на Реджеп Тайип Ердоган, включително един от най-широките в света висящи мостове - над Босфора, който бе открит през август.

Други планирани мегапроекти включват най-голямото в света летище в Истанбул и огромен канал, който ще превърне голяма част от града в остров.

Йълдъръм каза, че срокът за изграждане и това колко бързо ще бъдат предадени правата за управление на моста на турската държава ще бъдат факторите, които ще натежат при одобрението на офертите.

Японски, корейски, китайски и турски компании са проявили интерес към проекта, каза турският премиер.

Турците празнуват на 18 март така наречената от тях война за Чанаккале, когато османската армия отблъсква нападение в Дарданелите през Първата световна война, потапяйки френски боен кораб и унищожавайки британски кораби.