Лидерите на Европейския съюз и Турция ще се срещнат в Брюксел на 29 ноември (неделя), за да обсъдят проблемите с миграцията и подобряването на отношенията между ЕС и Анкара. Това съобщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от Ройтерс, в Туитър.

ЕС има голяма нужда от сътрудничеството на Турция, за да ограничи потока от мигранти, които се насочиха към Европа, бягайки от войните в Сирия, Ирак и Африка. Туск посочи, че е взел решението да свика срещата след положителна препоръка от Европейската комисия и телефонен разговор с турския премиер Ахмет Давутоглу.

План ЕС-Турция

В средата на октомври ЕС и Турция се разбраха за общ план за справяне с бежанската криза. Планът предвижда Турция да получи средства от ЕС (около 3 млрд. евро) за мигрантите на нейна територия, да бъде ускорено отпадането на визите за турски граждани, както и да бъдат допълнително насърчени преговорите за приемането на страната в Общността. В замяна Турция се ангажира да не допуска мигранти в ЕС, както и да приема обратно онези, които са навлезли в Европа от нейна територия.