Така Реджеп Таийп Ердоган коментира опожаряването от екстремистите на библиотеката в иракския град Мосул, предаде РИА Новости, цитирана от "Фокус".

Вижте снимки >>>


Ердоган оприличи действията на „Ислямска държава“ на унищожаването на библиотеката на Багдад при превземането му от монголите през XIII век и изгарянето от радикалните ислямисти на уникалната библиотека на Тимбукту през януари 2013 г.

Днес терористичната организация, действаща в Сирия и Ирак, върви по същия път, опитвайки се да унищожи културата и корените на нашата цивилизация. За съжаление, библиотеката на Мосул, в което се съхраняваха около осем хиляди редки книги, беше опожарена от членове на тази групировка“, каза Ердоган при откриването на изложба на класическо изкуство в Истанбул.

Либия иска да внесе оръжие

Либия вчера отправи спешен призив към Съвета за сигурност на ООН да вдигне изцяло оръжейното ембарго срещу нея или да позволи изключения, за да може армията й да се справи с нарастващата заплаха от "Ислямска държава" и други радикални групи, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Писменото искане е изпратено до комисията на Съвета за сигурност на ООН, наблюдаваща спазването на оръжейното ембарго, наложено на Либия през 2011 г.
 
В документа се съдържа молба да се разреши на Либия да внесе 150 танка, двайсетина изтребители, седем щурмови хеликоптери, десетки хиляди автомати и миномети, и милиони боеприпаси от Украйна, Сърбия и Чехия.

Ако никой от 15-членната комисия няма възражения, молбата ще бъде одобрена в понеделник.

Две съперничещи си правителства и съответните им армии се борят за контрол върху Либия, четири години след гражданската война, отстранила режима на Муамар Кадафи, припомня Ройтерс. Хаосът позволи на радикални ислямисти да се закрепят в богатата на петрол страна.