В Сирия през границата са навлезли и поне няколко турски танка.

Операцията се развива в района на сирийския град Джараблус край границата с Турция, предадоха турската телевизия НТВ и БТА.

От турска страна участва и артилерия. От въздуха операцията е подкрепена от самолети на турските ВВС и водената от САЩ коалиция против "Ислямска държава".

Червени барети на турската армия са навлезли на територията на Сирия и извършват "точкови операции", за да пречупят съпротивата на бойците ИДИЛ.

Ройтерс също предаде, че турски специални части са преминали в Северна Сирия, като се позовава на високопоставени турски официални лица и източници от армията. Все още предстои да започне сухопътна операция, добави тази сутрин агенцията. Продължава дейността по отварянето на коридор.

"Целта на операцията е да се осигурят граничната сигурност и териториалната цялост на Сирия, като се подкрепи ръководената от САЩ коалиция против ИДИЛ", каза един от източниците от турската армия.

Против джихадистите в района на Джараблус се сражават и стотици бунтовници от Свободната сирийска армия. Те бяха подготвени в Турция и навлязоха през границата.

Русия е била уведомена за военната операция в района на Джараблус, твърди турският тв канал.

За Анкара важен залог в операцията е да не допусне кюрдски милиции в Сирия да освободят града от терористите на "Ислямска държава".

Артилерийска подготовка

Операция "Ефратски щит" се разгръща от призори с артилерийски обстрел през границата. Турската артилерия е ударила 63 цели на територията на Сирия, предаде телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Обстрелът е започнал малко след 04 часа в сряда по предварително набелязани цели. Произведени са били 224 изстрела до 5.45 часа според военни източници.

Първите въздушни удари по позиции на джихадистите край Джараблус са започнали малко след 6 часа сутринта. В тях участват турски изтребители Ф-16.

Турски танкове се приближиха до границата със Сирия и също извършват обстрел по цели в съседната страна. СиЕнЕн-Тюрк първо предаде, че бронирана техника е пресякла границата, а после опроверга собствената си новина.

Но агенция Ройтерс по-късно съобщи , че неин репортер е видял 6 турски танка на територията на Сирия. Десетина турски танка са навлезли в Сирия, пише пък френският консервативен всекидневник "Фигаро".

Вижте снимки >>

Канцеларията на турския премиер също информира, че турската армия и сили на международната коалиция, водена от САЩ, са започнали днес операция по прочистването на Джараблус от джихадистите.

Специална зона за сигурност

В изявлението на офиса на премиера се посочва още, че граничен район в Турция е обявен за "специална зона за сигурност" и журналистите се призовават от съображения за сигурност и поради заплахата от ИД да не се опитват да отидат там, предаде АП.

За турските действия съобщи и лично президентът Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Ройтерс. Той заяви в Анкара:

"В 4 ч тази сутрин започнаха операциите в Северна Сирия срещу терористични групировки, които постоянно заплашват нашата страна, като ДАЕШ и ПДС."

Ройтерс пояснява, че Ердоган има предвид "Ислямска държава" и силите на сирийската кюрдска Партия "Демократичен съюз" (ПДС).

За Анкара ПДС са свързани с кюрдите сепаратисти от ПКК в Турция, следователно са "терористи". Същевременно обаче ПДС ефикасно воюват против "Ислямска държава" и са подкрепяни от САЩ в тази борба.

Операцията бе предприета няколко часа преди посещението на американския вицепрезидент Джо Байдън в Анкара за разговори, които ще засегнат и сирийската криза.

САЩ ще осигурят въздушно покритие на турската операция срещу "Ислямска държава", заяви днес високопоставен американски представител. Той добави, че Вашингтон е знаел за плановете на своя съюзник от НАТО, предаде Ройтерс.

Служителят каза това пред репортерите, пътуващи в самолета на Байдън на път за Турция.

"Всякакъв вид подкрепа"

Турската военна активност днес не е изненада. Анкара ще окаже "всякакъв вид подкрепа" на операцията против "Ислямска държава" в град Джараблус, заяви вчера външният министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от АФП и БТА.

"Ние не искаме ДАЕШ (арабски инициали на ИДИЛ) нито в Ирак, нито в Сирия. Ние ще окажем всякакъв вид подкрепа за операцията", посочи министърът на пресконференция.

Тази операция е мотивирана от желанието на Анкара да попречи на кюрдските милиции да вземат под контрол този град, както и от целта "да се отвори коридор за умерените бунтовници", подчерта вчера турски отговорен представител.

Джараблус е последният контролно-пропускателен пункт на турско-сирийската граница, контролиран от "Ислямска държава".

Турската артилерия обстрелва още вчера позиции на ИДИЛ в Сирия, но това бе в отговор на изстреляни от джихадистите снаряди и ракети, паднали в Турция.

Кюрдски лидер: Турция е в тресавище

Лидерът на сирийската кюрдска Партия "Демократичен съюз" Салех Муслим написа днес в Туитър, че Турция е навлязла в "тресавище" в Сирия и ще бъде поразена, както и "Ислямска държава", предаде Ройтерс.

Анкара смята партията на Муслим за заплаха заради връзките й с кюрдските бунтовници, борещи се за автономия в Турция от 1984 г., поясни агенцията.

"Турция е в сирийското тресавище. Тя ще бъде поразена като ДАЕШ", написа Муслим в Туитър на турски, арабски и английски език.

Превзето село

Сирийските бутновници са поели контрола над сирийско село западно от Джараблус, съобщават турски медии, цитирани от БТА.

Сирийската свободна армия днес е отнела от бойците на "Ислямска държава" село Кеклидже, разположено на 5 км от границата с Турция, предаде Анадолската агенция

Държавната агенция, която се позовава на ненаименувани военни източници, уточни, че селото е било отнето от контрола на джихадистите с помощта на бронирана техника.

Това съобщение поддържа съмненията за мащаба на турската въоръжена намеса в съседната страна. Сутринта турска телевизия предаде, че танкове са пресекли границата със Сирия, но по-късно опроверга собственото си известие.

Подкрепяните от Турция участници в Свободната сирийска армия са включени в операцията за изтласкване на "Ислямска държава" от Джараблус.

Малко по-късно Ройтерс предаде непроверено съобщение на турската агенция Доган, отново с позоваване на анонимни "военни източници":

Подкрепяни от Турция сирийски бунтовници са поели контрола над четири села в Северна Сирия от "Ислямска държава".

Общо 46 бойци на "Ислямска държава" са били убити до момента при операцията, която има за цел превземане на сирийския граничен град Джараблус, допълни Доган.