Танкове и друга техника са потеглили в 9.30 часа и се насочват към град Джараблус, уточнява турската агенция. Те се придвижват в групи от по 2-3 машини.

Съобщава се, че от сирийска територия се чуват взривове и стрелба.

Специалната техника, изпратена в Сирия, се използва за разминиране на минни полета, посочва ТАСС.

Бронирани машини от Турция навлязоха в Северна Сирия и вчера, в първия ден на операция „Ефратски щит”.

Същевременно американският държавен секретар Джон Кери е заявил днес на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, че сирийските кюрдски бойци от Силите за защита на народа (СЗН) се изтеглят на изток от река Ефрат. Това съобщиха източници от турското външно министерство, цитирани от Ройтерс.

Изтласкването на кюрдските сили далеч от Джараблус е една от целите в предприетата вчера от турската армия операция против "Ислямска държава" в Северна Сирия. Това условие подкрепиха и САЩ, които по принцип са съюзници на кюрдите в Сирия.

Голямата река Ефрат, която пресича в два ръкава турско-сирийската граница в района на Джараблус, минава на около километър на изток от града.

По-късно днес от Анкара заявиха, че имат „пълно право“ за интервенция в Сирия, ако СЗН не се оттеглят на изток от реката, както САЩ обещаха, предаде "Фокус".

Сирийските кюрди „трябва да се прехвърлят на изток на река Ефрат и Турция следи това много внимателно. Ако то не се случи, Турция има пълното право за интервенция“, заяви министърът на отбраната Фикри Ишик пред телевизия NTV.

В телефонния си разговор рано тази сутрин Кери и Чавушоглу са изтъкнали, че заедно ще продължат борбата против "Ислямска държава" в Сирия и Ирак.

Сирийската свободна армия нападна кюрди

Бойци от групировките, които превзеха с помощта на турски военни части сирийския град Джараблус, нападнаха днес позиции на кюрдските сили в северната част на Сирия.

Съобщението на телевизия "Ал Арабия" цитират ТАСС и БТА. Според него формирования от Сирийската свободна армия се опитват да прогонят кюрдските бойци от село Амарна, на 8 км на юг от града.

Против терористите от "Ислямска държава" умерените бунтовници в Сирия и кюрдските милиции обикновено воюват заедно.

Командването на въоръжената сирийска опозиция обяви план за създаването на "зона за сигурност" на границата между Сирия и Турция, съобщи телевизия "Ал Джазира". За подобна "зона" на сирийска територия Анкара настоява отдавна; поне веднъж искането бе подкрепено и от българска страна.

Планира се зоната да бъде дълга 70 км по протежение на границите и широка 20 км.

В кампанията на турската армия, обявена като действие против "Ислямска държава", активно участват бойци от "Сирийската свободна армия", която воюва с режима в Дамаск.

Кюрдски милиции се оттеглят от Манбидж

Кюрдската групировка "Сили за защита на народа" (СЗН) съобщи днес, че бойците й, участвали в освобождаването на град Манбидж от "Ислямска държава", са се върнали в базите си след успешното изпълнение на мисията, предаде Ройтерс.

Контролираните от СЗН позиции са били предадени на Военния съвет на Манбидж, а управлението на града е поето от граждански съвет на 15 август.

Военният съвет на Манбидж бе съставен от жители на града през юни преди началото на офанзивата против джихадистите, припомни ДПА.