„Джараблус е изцяло освободен“, отбеляза командир Ахмад Отман, цитиран от АФП и "Фокус".

Анкара обяви в ООН успешния ход на военната операция против терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД) и кюрдски формирования в района на сирийския град Джараблус, предаде ТАСС.

В съобщение, разпространено от постоянното представителство на Турция в ООН, се казва, че са били унищожени цели на ИД, които са били предварително обозначени.

Турската военна операция в Северна Сирия ще продължи, докато бойците на кюрдските милиции Сили за защита на народа (СЗН) се върнат на изток от река Ефрат, обяви турският премиер Бинали Йълдъръм.

По телевизия Хабер тюрк той подчерта също, че конфликтът в съседната страна не може да бъде решен без съобразяване с режима на президента Башар ал Асад.

Американски военни самолети - изтребители Ф-16 и щурмови самолети А-10, днес нанесоха удари по цели в района на Джараблус, Северна Сирия, за да подкрепят турските военни и отрядите на въоръжената сирийска опозиция в операцията срещу "Ислямска държава", съобщи източник от американското министерство на отбраната, цитиран от ТАСС и Ройтерс.

Турската армия рано тази сутрин предприе операцията срещу групировката "Ислямска държава" в Сирия. Нанесени бяха удари и срещу позиции на кюрдите, които също воюват с ИД.

Сирийското министерство на външните работи съобщи, че правителството на страната се е обърнало към ООН с искане да се предприемат мерки за прекратяването на операцията на турската армия в Северна Сирия като нарушаване на суверенитета ѝ, предаде РИА Новости.

„Това, което се случва в Джараблус не е борба срещу тероризма, както заявява Турция. Във връзка с това Сирия иска от ООН да прекрати тази агресия и да предприеме действия според закона и да се уважава независимостта и целостта на държавата“, пише в заявлението на сирийското МВнР.

Москва е разтревожена заради риска от изостряне на противоречията между кюрдите и арабите, както и за възможните жертви сред мирното население след началото на операцията на Турция на територията на Сирия, заявиха от Министерството на външните работи на Русия, предава ТАСС.

„В Москва сме дълбоко обезпокоени от случващото се в района на сирийско-турската граница - отбелязаха от министерството. - Преди всичко ни притеснява възможността обстановката в зоната на конфликта да продължи да се влошава, включително възможните съпътстващи жертви сред мирното население и изострянето на междуетническите противоречия между кюрди и араби“.

Според Русия няма решение на сирийската криза без кюрдите.

Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън, който е на посещение в Анкара, отбеляза, че Вашингтон ясно е предупредил прокюрдските сили в Сирия да не преминават западно от река Ефрат, перспектива, притесняваща Турция, предава АФП.

„Ние заявихме напълно ясно…, че те (прокюрдските сили) трябва да се върнат през реката. Те не могат, няма да могат и при никакви обстоятелства няма да получат подкрепа от САЩ, ако не спазят това обещание. Точка“, подчерта Байдън.

САЩ смятат, че границата на Турция трябва да се контролира от Турция и на нея не трябва да се намира никаква друга група, заяви Байдън, цитиран от Ройтерс и БТА.

Той говори на съвместна пресконференция с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Анкара.

Сирия трябва да е цяла и единна, а не разрязана на парчета, каза още вицепрезидентът.

Проблем в отношенията САЩ - Турция е разногласието им по политиката към Сирия. САЩ подкрепят кюрдските Сили за защита на народа в борбата им срещу "Ислямска държава" в Сирия, а за Турция тази група е клон на обявената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК), отбелязва Ройтерс.

САЩ насърчават Турция да затвори границата си със Сирия, каза вчера говорител на Белия дом.