Дамаск осъди днес турския обстрел, който от вчера е насочен срещу сектори, контролирани основно от кюрдските сили в сирийската провинция Алепо, съобщиха сирийски официални медии, цитирани от Ройтерс, Франс прес и БТА.

Сирийското министерство на външните работи осъжда престъпленията и повтарящите се атаки на Турция срещу сирийския народ и териториалната цялост на Сирия, посочва сирийската агенция САНА.

Дамаск също така обвини Анкара, че е позволила преминаването в Сирия на оръжия и на бойци през пропускателния пункт Баб ал Салама към провинция Алепо. Там сирийските правителствени сили подеха голяма офанзива срещу сирийските бунтовници.

Според сирийското министерство на външните работи 12 пикапа, натоварени с тежко въоръжение и с муниции са преминали в Сирия от Турция през граничния пункт Баб ал Салама.

Това оръжие е било придружавано и от 100 въоръжени мъже, някои от които турски военни, а други турски наемници.

Сирийският център за наблюдение на правата на човека посочва, че около 350 ислямистки бойци са прекосили границата от Турция и са влезли в сирийските градчета Азаз и Тал Рифат.

Тези подкрепления на бунтовническите сили стават в момент, в който съюз от арабски и кюрдски бойци - Сирийските демократични сили - напредва към Азаз и Тал Рифат в северната част на Алепо.

Този напредък предизвиква гнева на Турция, която смята, че кюрдският съставен елемент на Сирийските демократични сили - Силите за защита на народа - са терористично крило на турските кюрди от ПКК.

САЩ подкрепят Сирийските демократични сили в борбата им срещу Ислямска държава. Те обаче призоваха кюрдите и техните съюзници да не се възползват от обърканата ситуация в Сирия, за да завземат нови територии.

Сирийската Държавна телевизия посочва, че Дамаск е изпратил писмо с оплаквания от Анкара до ООН, в което осъжда изявленията на турския премиер Ахмет Давутоглу относно Сирия и ги определя като безочлива намеса в сирийските вътрешни работи.