Това е втора масивна атака на турските въоръжени сили през последната седмица, съобщи БНР.

30 изтребители Ф-16, а според други източници 40, са участвали в атаката снощи. Източниците съобщиха, че при въздушните бомбардировки от петък насам са били убити 190 бойци на ПКК, а други 300 са били ранени. Поразени са 130 цели.

Данните са получени въз основа на засечените разговори по радиостанциите на ПКК и от снимките, направени от безпилотни самолети.

Изтребителите Ф-16 ударили пет обекта в северната част на Ирак, поразявайки заслони и складове на ПКК. По-рано трима турски войници бяха убити при терористична атака на ПКК.

Междувременно валийството на град Шърнак, което граничи със Северен Ирак, обяви, че в шест района в областта са били обособени зони за сигурност за срок от 6 месеца.

В същото време турските власти започнаха съдебно разследване срещу лидера на прокюрдската Демократична партия на народите Селяхаттин Демирташ, чиято партия спечели 13 на сто на изборите през юни. Същият е обвиняван в подстрекаване на кюрдите към гражданско неподчинение по време на стълкновенията между кюрдите и джихадистите от Ислямска държава за град Кобане през миналата година.

Преди дни Демирташ призова за подновяване на преговорите за мир между Анкара и ПКК.

Планът на турското правителство да създаде зона за сигурност в северна Сирия срещу джихадистите всъщност е прикритие на операция срещу кюрдските бунтовници, заяви лидерът на Демократичната партия на народите.