"Ще предоставим необходимата подкрепа за операцията. Тя може да бъде военна или логистична", допълни турският президент, цитиран от световните агенции.

Американският държавен секретар Джон Кери заяви след среща с турския си колега Мевлют Чавушоглу, че Турция се ангажира да участва в международната коалиция срещу джихадистите от групировката "Ислямска държава" и ще бъде "на първа линия" в тези усилия.

"Турция е пълноправен член на тази коалиция и ще бъде ангажирана на първа линия"
, заяви Кери.

Досега Турция проявяваше резерви към участие в коалицията специално заради това, че групировката "Ислямска държава" в Ирак държеше като заложници 49 служители от турското консулство в Мосул. Заложниците бяха освободени миналата седмица. Турските заложници са били освободени в резултат на размяна с 50 членове на "Ислямска държава", според твърдения в турския печат.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви от своя страна, че Турция е открила и експулсирала над 1000 чуждестранни бойци от 75 различни страни.

"Турция пое много важна част от този товар. Ние предоставихме средства за откриването и експулсирането на над 1000 чуждестранни бойци терористи, дошли от близо 75 страни", уточни турският министър на форум, посветен на борбата срещу тероризма, организиран покрай сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Анкара често бе обвинявана, че поддържа двойнствени отношения с чуждестранните джихадисти, които пресичат границата й, за да отидат да се сражват в Сирия. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган бе обвиняван, че е подкрепил най-радикалните сирийски бунтовнически групировки, включително "Ислямска държава", за да ускори падането на режима на сирийския президент Башар Асад. Ердоган винаги яростно е отричал това.

Американското Централно командване съобщи днес, че САЩ са нанесли удари срещу джихадистите от бойни кораби в международни води в Червено море и северната част на Персийския залив. Изстреляни са 47 крилати ракети "Томахок". В операцията били използвани също дистанционно контролирани самолети и бомбардировачи.

Поразените цели включвали джихадисти, тренировъчни лагери, финансов център, оръжейни складове, автомобили и щаб-квартирата на ИД в град Ракка.

120 джихадисти са били убити, а 300 ранени
при въздушните удари на международната коалиция.

Боец от "Ислямска държава" в Сирия заяви, че групировката ще отвърне на ръководените от САЩ въздушни удари и обвини Саудитска Арабия, че е позволила това да се случи.