Те бяха върнати в събота сутринта живи и здрави в Турция, съобщи министър-председателят Ахмет Давутоглу, цитиран от световните агенции.

"Нашите граждани се завърнаха в Турция тази сутрин", каза Давутоглу по време на телевизионно изявление, без да съобщава при какви условия са освободени отвлечените по време на прием в Генералното консулство в Мосул (Ирак) 49 турски граждани.

Освобождаването на 49-те турски заложници, взети в плен от въоръжени бойци на "Ислямска държава" в Мосул през юни, е част от "предварително планирана операция" на турското разузнаване
, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган в изявление, цитирано от Ен Ти Ви, предаде Ройтерс.

Пленените през юни от „Ислямска държава” 49 сътрудници на турското консулство в иракския град Мосул са били освободени след преговори, без да бъде платен подкуп и без силова операция, съобщи турската телевизия NTV.

Когато бойците на "Ислямска държава" превзеха северноиракския град Мосул през юни т. г. дипломатите от турското консулство в града се колебаха дълго как да постъпят, предаде БГНЕС.

Джихадистите обградиха консулството и го заплашиха с обстрел. Малко по-късно турците се предадоха: общо 49 души - дипломати, консулски служители със семействата им, включително и няколко деца бяха взети от ислямистите за заложници.

Турското правителство наложи информационно затъмнение над новината, за да избегне обществен дебат за отвличането. Въпреки това в публичното пространство се появиха някои информации.

По данни на основната светска опозиционна партия - Народнорепубликанската партия (НРП) - заложниците са били разделени на три групи, които се държат на различни места, за да бъдат осуетени евентуални опити за тяхното освобождаване.

Наскоро правителството на премиера Ахмет Давутоглу заяви, че знае местонахождението на заложниците, но призна, че не очаква бързото им завръщане в родината.

Преди дни от "Ислямска държава" разпространиха видео с британския журналист Джон Кантли, отвлечен при пристигането си в Сирия през 2012 г.


АНКЕТА: Ще успеят ли Западът, Турция и Русия да спрат свои граждани да заминават на Джихад?