Избухна скандал, а недоволни от дългото чакане гласоподаватели се опитаха да нахлуят в секцията, предаде за БТА Нахиде Дениз.

Разрастването на скандала бе преодоляно чрез своевременната намеса на координаторите и полицията и гласуването продължи.

На дългите опашки пред секциите гласоподаватели се оплакваха, че чакат по три-четири часа, за да упражнят правото си на вот. Сред причините за забавянето се посочва и това, че опашките са двойни - една за попълване на декларации и втора - за гласуване. Декларациите се обработват ръчно след полагане на подпис от избирателя пред членовете на ЦИК.

Почти същият наплив има и в другите секции в Истанбул.

Според Олджай Йозгьон, председател на местното изселническо дружество, фактори като намаляване на броя на секциите, изискването за попълване на декларациите на кирилица и на място и блокадите на границата в последните дни срещу т.нар. изборен туризъм са довели до увеличен наплив на гласуващи.

"От 15 години гласувам на всички избори, защото съм и българска гражданка. Но никога досега не съм чувствала такова агресивно отношение, както на тези избори", заяви Къймет Баръш, изселничка от Шумен, учителка по история в техникум по облекло и обувки в Истанбул.

"Натъпкани сме като сардели в този тесен коридор, това ли е демокрацията, това ли е европейска България", запита тя.

По БНР евродепутатът Ангел Джамбазки ("Обединени патриоти") изтъкна, че попълването на декларации в изборните секции в Турция е разбило един мит.

Вие съгласен ли сте някой неграмотен, незнаещ една думичка на български език, да решава начина, по който да живеете. Това разби един мит! Разби мита за това, че избирателите в Турция формират свободно своята воля. Нищо подобно. Тези хора са заставяни, притискани, карани насила да гласуват, коментира Джамбазки.