Това е станало в резултат на сътрудничеството между разузнавателните служби на Ирак, САЩ и Турция, съобщи БТА.

Иракски служител на "Сукур" ("Соколите", разузнавателната дирекция на министерството на вътрешните работи, натоварена със следенето на членове на терористичната организация) заяви, че са успели да инфилтрират свои хора в „Ислямска държава“ на най-високо равнище.

Те проследили движението на 55-годишния терорист Исмаил Алуан Салман ал Итауи, роден в иракския град Рамади. Той бил началник на комитета, назначаващ емирите и валиите на организацията. Освен това Ал Итауи отговарял за религиозните укази на организацията.

Служители на "Сукур" го проследили при преминаването му от Сирия в Турция, където той използвал името на брат си.  "На нашия посланик в Анкара бе поръчано да поиска съдействието на турските власти, на които предоставихме заповед за арест от иракски съд, скорошни снимки на Исмаил, съобщения, които е изпращал, името на жена му - сирийка, и местоположението й", съобщи представителят на "Сукур".

Арестът е станал възможен благодарение на сътрудничеството на разузнавателните служби на Турция, САЩ и Ирак и днес джихадистът е пристигнал в Багдад.