Това заяви Ал Абади след среща с американския министър на отбраната Аштън Картър, състояла се в Багдад, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Битката за Мосул е иракска битка и онези, които я водят са иракчаните, каза Ал Абади. Знам, че турците искат да участват, но им казваме: Мерси, това е нещо, което иракчаните ще ръководят сами", допълни той.

"Нямаме проблеми в тази офанзива. Ако имаме нужда от помощ, ще се обърнем към Турция или към друга страна от региона", каза още иракският премиер.

Аштън Картър пристигна в Багдад на необявено предварително посещение, след като вчера беше в Турция. Той ще се информира за операцията за връщането на Мосул, последен бастион на ИД в Ирак.

По време на разговорите си днес в Ирак Картър е обсъдил и какви усилия е необходимо да бъдат предприети, за да се върне към нормалния живот вторият по големина град в Ирак, след като оттам бъдат изгонени джихадистите.

Картър е обсъдил и условията, при които градът ще бъде управляван, след като бъде отвоюван от ИД.

По време на визитата си в Багдад Картър се срещна и с американския генерал Стив Таунсенд, най-висшият американски командващ в Ирак и с други лидери, допълва Асошиейтед прес.

Картър пристигна в Ирак от Анкара, където беше вчера на посещение. Той се опитва да играе ролята на посредник между Ирак и Турция с оглед преодоляване на различията им относно турско участие в операцията по отвоюване на Мосул.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган не иска Турция да стои настрана от операциите за освобождаване на Мосул.

Според експерти той е притеснен от евентуалното равновесие на силите, което ще се установи между различните общности след освобождаването на този сунитски иракски град. Ердоган се притеснява дали кюрдите или шиитите няма да поемат контрола върху града, смятат експертите.