Законопроектът мина с одобрението от почти всички партии, единствено прокюрдската Демократична партия на народите гласува против, предаде БНР.

Турските военни ще могат да действат до 30 октомври 2017 г. извън границите си, конкретно в Ирак и в Сирия, където на 24 август армията започна операцията "Ефратски щит".

Турските специални сили извършиха "точкови операции" в предприетата голяма операция "Ефратски щит" срещу ИДИЛ в Северна Сирия, подмогнати от САЩ.

"Целта на операцията е да се осигурят граничната сигурност и териториалната цялост на Сирия, като се подкрепи ръководената от САЩ коалиция против ИДИЛ", заяви тогава един от източниците от турската армия.

Против джихадистите в района на Джараблус се сражаваха и стотици бунтовници от Свободната сирийска армия. Те бяха подготвени в Турция и навлязоха през границата.

За първи път подобен мандат бе даден на армията през 2007 г. и се отнасяше само за операции в Ирак.

През 2012 г. със задълбочаването на кризата в Сирия, турският парламент даде на правителството и армията подобни пълномощия и за Сирия. Впоследствие двата мандата бяха обединени.