Премиерът Ахмет Давутоглу обяви днес свикване на 22 май на извънреден конгрес на Партията на справедливостта и развитието (ПСР), на която той е председател.

Давутоглу съобщи обаче, че няма да се кандидатира отново за председателския пост, което ще открие пътя за смяната му от премиерския пост. Според наблюдатели Давутоглу се очаква да бъде сменен с приближен на Ердоган.

Турската лира леко възстанови позиции днес, след като вчера понесе силен удар от политическите трусове, отбелязвайки най-силния си спад за един ден спрямо долара (близо 4 на сто) за тази година.

Нестабилността на валутния пазар е сигнал, че инвеститорите са обезпокоени от заплахата за отстраняване на премиера на страната, отбеляза Франс прес, цитирана от БТА.

След срива в сряда турската лира възстанови 1,35 на сто от стойността си спрямо долара и днес следобед се разменяше при курс 2,90 лири за долар на фона на 2,85 лири за долар преди началото на политическата криза.

Устойчивостта на управленския екип, най-вече след убедителната победа на ПСР на парламентарните избори на 1 ноември, бе фактор за стабилност, при положение, че турската икономика страда вече от серия атентати, свързани с групировката "Ислямска държава" или с кюрдския конфликт, които накараха много туристи и инвеститори да се отдръпнат.

Но с обявяването на предстоящото оттегляне на Давутоглу, "политиката стана отново основен рисков фактор за лирата", отбелязва холандската банка Рабобанк в оценка, изпратена до клиентите.

В реч днес Давутоглу поиска да внесе успокоение. "Никой не трябва да си играе с равновесието на икономиката", заяви той и увери, "доверието и стабилността ще продължат".

Но според Рабобанк оттеглянето на Давутоглу, смятан за "много по-умерен", отколкото президента, ще има "сериозно отражение върху лирата и върху турските активи".

Пазарите са обезпокоени от засилване на контрола на президента Реджеп Тайип Ердоган върху хода на икономическите дела. Редовните му призиви към централната банка да свали лихвените проценти смутиха инвеститорите.

"У инвеститорите ще се засили чувството за властване на един човек начело на страната", посочи Йозгюр Алтуг, главен икономист в компанията BCG Partners.