Външният министър Мевлют Чавушоглу не бе допуснат да влезе в страната, като холандските власти не разрешиха кацане на самолета на Чавушоглу на летището в Амстердам и той се върна в Истанбул, предаде БТА.

На летище Ататюрк Чавушоглу определи случая като "скандал". По никакъв начин не може да се приеме забрана за посещение в две европейски страни, каза Чавушоглу, имайки предвид освен Холандия и Германия.

"В рамките на предизборната агитация за референдума нашите министри посещават различни страни. На предишните избори посетихме редица европейски държави. Бяхме и в Холандия. Но сега се опитвате да ни попречите, какво се промени?

Защо заемат страна във връзка с референдума? Защо промените пораждат безпокойство у тях? Защото знаят, че с референдума Турция ще дръпне напред, ще укрепи икономиката си, или както казват самите те, Турция тогава няма да може да бъде удържана", заяви турският външен министър.

Подчертавайки, че лалетата, които са символът на Холандия, са били пренесени от Османската империя, Чавушоглу заяви: "Щом лалетата, които са били пренесени през османско време в тази страна, не са успели да направят хора от политиците ксенофоби, може би ще трябва ние да им изпратим, за да се очовечат поне малко".

Турският външен министър посочи, че скандалният инцидент непременно ще има сериозни последствия, които ще засегнат негативно сегашното ръководство на Холандия.