При разследване на прокурор, следовател, служители на МВР и ДАНС е разкрит  извършителят на престъплението - Георги Иванов – граничен полицай в ГПУ- Елхово, с месторабота ГКПП-Лесово, съобщиха от прокуратурата.

На 23 май около 18.00 часа той превел през границата двама иракски граждани, без разрешение на надлежните органи на властта. За извършване на престъплението граничният полицай е използвал собствения си автомобил „Ауди“. Иванов укрил двамата чужденци в задната част на колата, под плоскости за изолация.

Той и нелегалните имигранти са задържани. Извършен е оглед на местопроизшествие. Проведени са разпити пред съдия на иракските граждани с посредничеството на преводач.

С постановление на Районна прокуратура гр. Елхово от 24 май Иванов е привлечен като обвиняем и задържан до 72 часа. Предстои днес Районен съд - Елхово да разгледа искането на прокуратурата за вземане на най- тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

В петък трима организатори на канал за незаконна миграция - от алжирски, ирански и иракски произход, бяха задържани в София при операция на ДАНС и МВР. На чужденците бе наложена забрана да влизат в България за 5 г.