Изборният  процес в една от секциите в Бурса временно беше спрян, след като избирателите нахлуха вътре, съобщи Нова телевизия. Полицията се намеси и освободи входа на секцията.

Около 50 души, които чакаха пред училището да гласуват, бяха натоварени в автобус и извозени към друго място за гласуване, в което чакащите били по-малко. 10 минути по-късно гласуването беше възстановено. По-рано сутринта в същата секция полицаят, опитал се да въведе ред, бил съборен на земята от хората, които искаха да влязат вътре.

Изборният ден в Бурса беше удължен, над 5000 души са гласували в турския град.

В писмено изявление на секретариата на най-влиятелната асоциация на изселниците от България и Балканите в Турция Балгьоч-Бурса се изразява остър протест срещу "недемократичните изисквания на българските власти при провеждането на парламентарните избори на 26 март на територията на Турция".

Според асоциацията изискванията са причинили напрежение, скандали в избирателните секции, попречили на много български гласоподаватели в Турция да упражнят своя вот и са опорочили изборния ден.

Посочва се конкретно "въведеното в последния момент изискване за попълване на декларациите на кирилица и лично пред секционните служители".

"Въведено изненадващо, в събота, когато държавните институции не работят и точно преди вота, това изискване даде повод на много секционни служители, които се видя, че не са доброжелателно настроени, да попречат фактически на голяма част от гражданите с български паспорти в Турция да гласуват и те се върнаха без да гласуват", се подчертава в изявлението на Балгьоч.

Обвиняват се служители в секциите, че през 15 минути напускали секцията под предлог за тоалетна и през това време спирали гласоподаването.
Констатирани били случаи, когато задържали в секцията един гласоподавател в продължение на 27 минути, като през това време не разрешавали на други да гласуват.

"Секционни служители в българското дипломатическо представителство, които са длъжни да не вземат страна, се намесваха в гласуването, получавайки по телефона директиви от определена политическа партия в България", се твърди още в изявлението, цитирано от БТА.

"Някои отговорници по изборите, български и турски граждани от една политическа партия в България, се държаха войнствено.

Много гласоподаватели бяха принудени да чакат по 7-8 часа, за да гласуват. Подложени бяха на психически и физически тормоз.

Напомняме, че тези наши граждани имат право да заведат дела в България и в европейския Съд за човешките права и да бъдат обезщетени. Въпреки че гласуването бе удължено, много гласоподаватели не успяха да направят това поради посочените причини", се оплакват от Балгьоч и призовават българските власти да вземат мерки срещу "констатираните нередности и упражнявания натиск".

Накрая от името на секретариата на Балгьоч се изказва "благодарност на българските гласоподаватели в Турция за показаното достойно поведение на изборите".

Изявлението е поместено на интернет страницата на Балгьоч и в турските медии Хаберлер, агенция Доган и др.