"Отхвърляме и осъждаме характеризирането (от страна на Путин) на събитията през 1915-а г. като геноцид въпреки всичките ни предупреждения и призиви", посочи в изявление турското външно министерство, цитирано от БНР.

"Имайки предвид масовите убийства, изселванията, които Русия извърши в Кавказ, Централна Азия и Източна Европа през миналия век, смятаме, че тя трябва да е страната, която знае най-добре какво е геноцид и какви са неговите правни измерения", допълва министерството.

На днешната церемония в Ереван в памет на арменците, загинали преди 100 години, Путин определи събитията като "геноцид".

"Ние винаги сме смятали, че масовите убийства на хора нямат и не може да имат никакви оправдания", обясни той.

Турция не приема думата геноцид и силно критикува страните, които я използват, припомня Франс прес. Според нея броят на жертвите е силно завишен и убитите са жертви на гражданска война и и размирици.

Президентът Реджеп Ердоган заяви преди 2 дни, че Османската империя никога не е извършвала геноцид

"Арменските твърдения за събитията от 1915 г. са безпочвени", каза той.

В началото на тази седмица турският премиер Ахмет Давутоглу излезе със съболезнователно послание към наследниците на жертвите, без обаче да нарича извършените убийства "геноцид".

Днес турският министър за отношенията с ЕС Волкан Бозкир присъства на служба в арменската църква в Истанбул в памет на жертвите от убийствата през 1915 г. - нещо, което официален турски представител прави за първи път.

"Ние признаваме болката, изпитана от нашите арменски братя и по никакъв начин не сме против възпоменанието по повод на тази болка. Почувствахме
задължение да присъстваме на тази служба",
отбеляза той.

Парламентът ни днес не призна арменския геноцид, а "масовото изтребление" на арменци. Това стана след настояване на Бойко Борисов, защото "няма друг вариант".

Германският Бундестаг прие на първо четене резолюция, с която признава прогонването и избиването на 1,5 млн. арменци от Османската империя за геноцид.

АНКЕТА: Кой е коректният термин за избиването на арменците?