Съболезнованията Ердоган поднася на "на внуците на арменците, убити през 1915 г." в навечерието на 99-та годишнина от масовото депортиране на арменци през 1915 година, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Това е първият подобен открит коментар на турски лидер във връзка с масовите убийства, смятани от мнозина за първия геноцид на 20 век.

В годините 1915 - 1918-а, по времето на насилствена депортация на арменците от техните изконни земи на територията на Османската империя, умират повече от 1.5 милиона души - повечето от които жени, възрастни хора и деца. Много държави по света тогава се обявяват против политиката на тогавашното Младотурско правителство, но безуспешно.

Поведението на османските власти е определено от света като "престъпление срещу човечеството".

На 24 април, всяка година, милионите арменци по цял свят отдават почит на стотиците хиляди загинали свои предци. Много страни в Европа и Америка официално са признали Геноцида над арменците. Сред тях са Франция, Белгия, Швеция, Канада, 32 американски щата. Но и много страни се въздържат да го направят заради желанието си да поддържат добри отношения с Турция.

Самата Турция не желае да признае геноцида, отричайки историческия факт, което пречи на нормализирането на отношенията й с Армения, която е неин съсед.

Историци припомнят думите на Хитлер, казани преди да нападне Полша на 1 септември 1939 г.: "Кой днес още говори за изтреблението на арменците".