Турция извика холандския шарже д'афер в Анкара днес, за да изрази недоволството си от предложение за признаване на избиването на 1,5 милиона арменци от османските сили през 1915 г. за геноцид, съобщава Ройтерс, цитирана от БТА.

Четирите управляващи партии в Холандия изразиха подкрепа към две законодателни предложения на консервативната партия Християнски съюз, които се очаква да бъдат обсъдени в парламента в близките седмици. Единият проектозакон признава убийствата за геноцид, а другият призовава холандски официален представител да участва в официалното възпоменание на геноцида на 24 април.

Турция признава, че много арменски християни, живеещи в Османската империя, са били убити при сблъсъци с османските сили по време на Първата световна война, но оспорва цифрите и отрича убийствата да са били систематично организирани и да представляват геноцид, отбелязва агенцията.

Холандските проектозакони рискуват да влошат допълнително отношенията между Турция и Холандия, отбелязва агенцията.

На 5 февруари холандското външно министерство заяви, че официално е изтеглило посланика си в Турция, който е бил възпрепятстван да влезе в страната в продължение на 1 година.

Спорът между двете страни избухна миналата година, след решението на холандското правителство да блокира визите за турски представители, които искаха да агитират сред турската диаспора в Холандия в полза на референдума за промени в Конституцията на Турция