Това заяви премиерът на Турция Ахмет Давутоглу в специално изявление, посветено на отбелязването на 100-годишнината от събитията, довели до смъртта и изселването на 1,5 млн. арменци. 

„В последните години на съществуването на османската империя, нейните народи, имащи различен етнически произход и вероизповедани, векове наред живели в мир и братство, преживяха трагедия, която остави дълбока следа в тяхната памет. Ние предаваме своите съболезнования към внуците на арменците, загинали в Османската империя по време на депортациите по време на Първата световна война. За Турция историческият и нравственият дълг се състоят в това, да бъде запазена паметта за загиналите арменци и тяхното културно наследство“, заяви Давутоглу, цитиран от РИА Новости и "Фокус".

Точно преди година съболезнования поднесе и Реджеп Ердоган.
 
Турция споделя болката на арменците, чиито предци са станали жертва през Първата световна война на Османската империя, предава и АФП, като цитира Давутоглу.
 
„Още веднъж почтително си спомняме и споделяме болката на децата и внуците на отоманските арменци, които са загубили живота си по време на депортацията през 1915 г.“, заяви турският премиер.

Армения и редица европейски държави признаха събитията, случили се преди век с арменците, за геноцид. Турция обаче отказва да приеме понятието за коректно.

Предупреждавайки, че решения като резолюцията на Европейския парламент, наричаща масовите убийства на анадолски арменци по време на Първата световна война „геноцид“, ще доведат до враждебност и предразсъдъци срещу Турция и мюсюлманите, каза преди няколко дни Ахмет Давутоглу.
 
В същото време той попита за съдбата на аборигените в Австралия и индианците в Америка, съобщава вестник "Хюриет" (Hürriyet).
 
„Ако ще се прави принос към мира, ако европейската култура ще запазва своята мултикултурна и мултирелигиозна структура, то не трябва да се вземат решения, които причиняват враждебност срещу някоя религиозна или национална група въз основа на историята. Това е ситуация, която ще провокира антиислямско и антитурско настроения, каквото в последно време се развива в Европа. Отсега нататък, турско-арменският въпрос премина отвъд турско-арменския въпрос. Това е отражение на расизма в Европа“, каза Давутоглу в отговор на журналисти.

Резолюцията на Европейския парламент беше приета на 15 април, само дни след като папа Франциск предизвика недоволството на Турция, използвайки същия термин.

Турският премиер подчерта, че резолюцията на ЕП и изказването на папата са „ново отражение на расизма“.