В присъствието на премиера, заедно с представителите на МВР, са били обсъдени текущи въпроси.

Динамиката и мащабът на събитията в света през изминалите седмици и множеството предизвикателства, пред които сме изправени, изискват бързи реакции от всички нас – служби, управляващи и граждани, за да гарантираме сигурността в страната ни, заяви Борисов, който се включи в конференция, която отчете резултатите от Срещата на Върха на НАТО във Варшава.

Събитието се проведе във Военната академия "Георги Стойков Раковски", съобщиха от правителствената пресслужба.
 
Това се случи, след като късно снощи президентът на Турция Реджеп Ердоган обяви извънредно положение в цялата страна заради възможни нови атаки срещу властта след неуспешния опит за преврат.

Днес Борисов подчерта, че продължава да работи заедно с военния министър Николай Ненчев и благодари за помощта по границата на всички военни, "които се включиха и се справиха се чудесно в съвместните действия с МВР".

Премиерът отчете, че към момента обстановката на българо-турската граница е спокойна.

Средата за сигурност в целия наш регион се влоши значително. В тази ситуация, повече от всякога България трябва да е готова да се противопостави на множеството заплахи. Българските въоръжени сили трябва да са готови да защитят независимостта и териториалната цялост на страната. Това заяви по време на форума министърът на отбраната Николай Ненчев, цитиран в съобщение на МО.

Добре е, че в този критичен момент не сме сами. Част сме от най-големите демократични общности - ЕС и НАТО. Мястото на България е сред това голямо демократично семейство. Искам да ви уверя, че това правителство, това парламентарно мнозинство и аз като министър ще се борим с всички сили, за да запазим България там, където тя заслужава да бъде, каза още Ненчев

На конференцията са присъствали и главният секретар на МВР Георги Костов, директорът на Главна дирекция "Гранична полиция" Антонио Ангелов, директорът на служба "Военна информация" бригаден генерал Светослав Даскалов, началникът на отбраната ген. Константин Попов, командири и заместник-командири на видовете Въоръжени сили и военни формирования от Българската армия, началници на висши военни училища.

В същото време парламентът ратифицира меморандум за разбирателство между министерствата на отбраната на България, Естония, Латвия, Литва, Полша и Румъния и Върховния щаб на съюзническите сили в Европа (SHAPE) за Щабните елементи за интегриране на силите на НАТО.

Целта на документа е да се определят конкретните условия и договорености, по които щабните елементи ще бъдат установени, ще оперират и ще бъдат поддържани в мирно време, криза, конфликти и война. С него се определят правните, финансовите и други аспекти по установяването на щабните елементи в шестте страни-домакини.

Меморандумът предвижда задължения за България като страна-домакин по отношение на цялостното осигуряване на Щабен елемент за интегриране на силите на НАТО за времето на неговото разполагане в страната, което по същество се явява поемане на траен финансов ангажимент от българската страна.