Това се посочва в съобщение на руската компания "Газпром", цитирано от ТАСС и БТА.
 
Договорихме се да организираме работата така, че да подпишем междуправителствено споразумение за газопровода през второто тримесечие на годината, а първият газ към територията на Турция (15,57 милиарда кубични метра само за турския пазар) ще бъде подаден през декември 2016 година, се посочва в съобщението на ръководителя на "Газпром" Алексей Милер.

Предвид степента на готовност на компресорната станция „Русская“ и на голяма част от маршрута на морския газопровод (по който трябваше да мине "Южен поток" - б.р.) това са напълно реални срокове, се казва в съобщение на Милер.

Вижте карта >>>

Капацитетът на целия газопровод с дължина 900 км ще бъде 63 милиарда кубични метра годишно, като ще може да се ползва от европейските страни.

"Газпром" обаче предупреди в средата на януари, че те трябва за собствена сметка да изградят газопроводи, тъй като не възнамерява да ги снабдява през Украйна, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

Руската компания уточни вчера, че ще изгради подводната част на "Турски поток" през Черно море, а наземната част в Турция ще бъде изградена заедно с турската "Боташ" (Botas).
 
На 1 декември президентът на Русия Владимир Путин при посещението си в Турция обяви, че при сегашните условия Русия не може да продължи изпълнението на проекта "Южен поток", който се предвиждаше да минава през Черно море до България и да доставя газ на европейските страни.

Коментари в руската преса

Първите 660 км от новия руски газопровод „Турски поток“ за доставка на газ в Европа ще преминат по стария маршрут на „Южен поток“ по дъното на Черно море към България, след което тръбата ще завие към европейската част на Турция, западно от Босфора, пише "Ведомости".

Тези 660 км ще минат по дъното на Черно море по коридора, предназначен първоначално за „Южен поток“, а следващите 220 км – по нов път по посока европейската част на Турция, пише „Российская газета“, цитиран от "Фокус".
 
Този маршрут ще позволи частичното съхраняване на вече направените инвестиции за прокарване на спрения миналата година „Южен поток“ към България. За последните три години „Газпром“ е вложил в проекта 4,66 млрд. долара.

Начална точка на тръбата ще стане компресорната станция „Русская“ в Анапа, откъдето и трябваше да започва и „Южен поток“.

Според анализатори, поставените срокове са реализируеми, но основният проблем е намирането на финансиране в условията на санкции и падане на цените на петрола, пише "Комерсант".

С избора на маршрут за „Турски поток“, препокриващ се с този на „Южен поток“, „Газпром“ вероятно иска да си остави възможност да се върне към реализацията на последния, смята анализаторът от „Сбербанк CIB“ Валерий Нестеров, цитиран от "Ведомости".
 
След година-две ситуацията може да се промени и тогава нови разклонения на газопровода ще бъдат прокарани към България, а Турция ще получи още един газопровод и ще може да получава газ от Русия без транзитни страни, а сега ще позволи на „Газпром“ да укрепи позициите си на преговорите с Европа, смята експертът.

Какво смятат в Турция

Проектът „Турски поток“ изисква съгласуване, включително политическо, каза вчера на европейска газова конференция във Виена председателят на турския съвет на инвеститорите в енергетиката Bosphorus Energy Club Мехмет Оготчу.

Първоначално турската реакция на предложението на Русия беше доста спокойна – да, ние подписахме протокол за намерението да осъществим проекта, но има трудности с конкуриращите проекти. Цените са важен фактор, но също и това как ще реагират Брюксел и Вашингтон“, обясни Оготчу.

Той посочи, че руско-турските отношения не се ограничават с газовата сделка. „Това е част от пакетна сделка – в областта на отбраната, строителството, други отрасли. Енергетиката е също част от нея“, каза той. По думите на експерта, Турция има повече амбиции, тя иска да бъде не транзитна страна, а именно център за продажба на газ.

АНКЕТА: Кой е големият губещ от спирането на "Южен поток"?